Reklama

Reklama

Puszyste placki z rabarbarem

Idealnie sprawdzą się na leniwe śniadanie, a także jako deser. Polecamy przepis na pyszne naleśniki z rabarbarem!

Składniki

  • 350 g mąki
  • 500 g rabarbaru
  • 250 ml mleka
  • 250 g jogurtu naturalnego
  • opakowanie serka homogenizowanego waniliowego
  • jajko
  • 50 g cukru pudru + trochę do posypania
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 jabłka
  • olej

Sposób przygotowania:

Reklama

1. Rabarbar myjemy, obieramy ze skórki i drobno kroimy, następnie przekładamy do rondelka, podlewamy odrobiną wody i dusimy na małym ogniu, aż się rozpadnie. 

2. W misce miksujemy mąkę z mlekiem, jogurtem, sodą, serkiem waniliowym, jajkiem, cukrem pudrem oraz 3 łyżkami oleju na puszystą masę i odstawiamy na 30 minut. 

3. Patelnię smarujemy odrobiną oleju i rozgrzewamy. Do ciasta dodajemy przestudzony rabarbar, mieszamy i smażymy placki z obu stron na rumiano. Posypujemy cukrem pudrem.

Zobacz także:

Rewia

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje