Reklama

Puszyste naleśniki z owocami

Ciasto przed smażeniem odstawić na pół godziny. Do jego przygotowania możesz użyć mleka roślinnego.

Składniki na ciasto

  • po 1 szklance mąki tortowej i mleka 3,2 proc.
  • 150 ml wody mineralnej z gazem
  • 2 jajka
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • olej kokosowy (najlepiej nierafinowany) do smażenia

Składniki na nadzienie

  • 1 puszka brzoskwiń
  • 330 ml słodkiej śmietanki 30-36 proc.
  • 1 i 1/2 łyżki cukru pudru
  • mały słoik kwaśnej konfitury (np. porzeczkowej)
  • cukier puder i listki melisy do dekoracji

1. Jajka umyć, białka oddzielić, ubić na sztywno ze szczyptą soli. Mąkę zmiksować z mlekiem, wodą mineralną, cukrem pudrem i waniliowym oraz żółtkami. Masę delikatnie wymieszać z pianą. Z ciasta smażyć naleśniki na dobrze rozgrzanym oleju.

2. Dobrze schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, dodając przesiany cukier puder. Brzoskwinie  odcedzić, pokroić na kawałki.

3. Naleśniki napełnić brzoskwiniami, bitą śmietaną i konfiturą. Dekorować cukrem pudrem i melisą.

Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy