Reklama

Reklama

Puszyste bułki z pestkami dyni

Domowe wypieki to wyzwanie, ale też wielka satysfakcja. Wypróbuj sprawdzony przepis na puszyste bułeczki dyniowe.

Składniki

  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 4 łyżki płatków dyni
  • 3 łyżki oleju z pestek dyni
  • 2 łyżki oliwy
  • 300 ml mleka
  • 100 ml wody
  • 1 łyżka soli
  • 550 g mąki
  • 1 łyżeczka kminu
  • 1 łyżeczka siemienia lnianego

Sposób przygotowania:

Reklama

W dużej misce dokładnie mieszamy drożdże, cukier, dwie łyżki płatków dyni, oliwę olej z pestek dyni, kmin, siemię lniane, sól, wodę, mleko, a następnie dodajemy przesianą mąkę i wyrabiamy do uzyskania jednolitego zwartego ciasta. Formujemy kulki, następnie wierzch moczymy w wodzie i w pestkach dyni układamy na blaszce do pieczenia. Wkładamy do nienagrzanego piekarnika i ustawiamy temp. na 220°C, pieczemy przez ok. 25 min zależnie od wielkości bułek. Po upieczeniu dajemy nasze bułki do ostygnięcia.

Rozlicz PIT online już teraz lub pobierz darmowy program

Polsat

Reklama

Dowiedz się więcej na temat: bułki dyniowe | domowe bułki

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje