Przejdź na stronę główną Interia.pl

Puszysta pianka z jagodową polewą

Składniki

  • 100 g masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • 1,25 kg mielonego twarogu na sernik
  • 6 jaj
  • szklanka śmietanki kremówki
  • szklanka mleka
  • 10 łyżek mąki kukurydzianej
  • litrowy słoik jagód
  • 200 g dżemu jagodowego
  • szczypta soli

Masło ucieramy z cukrem i cukrami waniliowymi na puszystą pianę. Stopniowo dodajemy jaja, by połączyły się z masą. Mąkę kukurydzianą dodajemy do mleka, mieszamy. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno. 

Do twarogu dodajemy masło utarte z cukrem i jajami, mleko z mąką i bitą śmietanę, szczyptę soli, miksujemy na gładką masę. Blachę o wymiarach 23,5x31 centymetra smarujemy masłem. Przekładamy masę serową, wyrównujemy. Blachę wstawiamy do większego naczynia, które napełniamy wodą i wkładamy do piekarnika. Sernik pieczemy 60-70 minut w 175ºC. Studzimy w blasze, a następnie delikatnie wyjmujemy. 

Jagody płuczemy, przekładamy na sitko i odstawiamy do odcedzenia. Do dużego rondla przekładamy dżem i podgrzewamy. Dodajemy jagody, mieszamy i dusimy na wolnym ogniu około 5 minut, studzimy. 

Sernik kroimy na kawałki o wymiarach 4x12 centymetrów. Przekładamy na talerz. Na każdą porcję wykładamy jagodową polewę. Ciastka wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę, by się schłodziły.

Zobacz także:

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje