Reklama

Reklama

Puszysta domowa chałka

Śniadanie na słodko i gorąca kawa? Dlaczego nie! Polecamy przepis na domową chałkę.

Składniki

  • 550 g mąki pszennej
  • 200 ml ciepłego mleka
  • 6 łyżek cukru
  • 40 g świeżych drożdży lub 12 g suszonych
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 50 g stopionego masła
  • żółtko do posmarowania

Sposób przygotowania:

Reklama

1. W lekko podgrzanym mleku rozpuszczamy drożdże z łyżką cukru oraz łyżką mąki. Odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. Następnie mąkę przesiewamy do miski i dodajemy drożdżowy rozczyn. Dosypujemy pozostały cukier i wyrabiamy ciasto, powoli dolewając rozpuszczone i przestudzone masło. Gdy ciasto zacznie odchodzić od rąk, formujemy kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na półtorej godziny. 

2. Dzielimy ciasto na dwie części i każdą jeszcze na cztery. Formujemy wałeczki długości ok. 30 cm. Zlepiamy końce z jednej strony i zaplatamy. Chałki kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i nakrywamy ściereczką. Po 30 minutach smarujemy żółtkiem i pieczemy ok. 45 minut w 170°C. 

Zobacz także:

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje