Przejdź na stronę główną Interia.pl

Pulpety z kaszy jaglanej

Pulpety możesz podać z makaronem.

Składniki

  • 20 dag kaszy jaglanej
  • sól
  • pieprz
  • 20 dag wcześniej upieczonej dyni hokkaido
  • 3 cebule szalotki
  • jajko
  • łyżka mąki pszennej
  • 10 dag bułki tartej
  • 3 łyżki kaszy manny
  • łyżka czerwonego curry
  • 2 puszki mleka kokosowego
  • kawałek imbiru (5 cm)
  • 3 łyżki margaryny lub masła
  • pęczek natki kolendry
  • 4 liście limonki kaffir
  • trawa cytrynowa
  • 2 ząbki czosnku
  • chili

Przygotowanie:

Reklama

Kaszę jaglaną ugotuj do miękkości (może być lekko przegotowana). Następnie odstaw na bok do wystygnięcia. Cebule, czosnek i chili pokrój w kosteczkę. Posiekaj natkę kolendry i upieczoną wcześniej dynię. Zetrzyj na tarce imbir. Cebule, czosnek i chili podsmaż na patelni na rozgrzanej margarynie i podziel na dwie części. Połowę zostaw na patelni.

W misce wymieszaj kaszę jaglaną z jajkiem, mąką, kaszą manną, podsmażonym czosnkiem, cebulą i chili. Dodaj bułkę tartą, część imbiru, dynię oraz sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszaj, jeśli masa będzie zbyt luźna, dodaj więcej bułki tartej.

Uformuj małe pulpeciki. Ułóż je na blasze piekarnika i zapiecz 10 minut w 200°C. Podczas opiekania pulpetów przygotuj sos. Do patelni, na której pozostała połowa cebuli, czosnku i chili dodaj czerwone curry, mleko kokosowe i imbir. Chwilę podsmaż i wrzuć trawę cytrynową oraz liście limonki.

Całość gotuj przez kilka minut. Do powstałego sosu przełóż gorące pulpeciki. Gotowe danie posyp obficie kolendrą.

Zobacz także:


Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje