Przejdź na stronę główną Interia.pl

Pulpety z czosnkiem niedźwiedzim

Składniki

  • 700 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
  • 1 duża cebula
  • 5 listków czosnku niedźwiedziego
  • 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1 l soku pomidorowego
  • 2 jajka
  • natka pietruszki
  • 3-4 łyżki bułki tartej
  • 3 łyżki mąki
  • szczypta słodkiej papryki w proszku
  • pieprz ziołowy
  • sól i pieprz
  • olej

Przygotowanie:

Reklama

Umyj listki czosnku niedźwiedziego. Trzy z nich zblenduj z jajkami i posiekaną cebulą. Dodaj mięso mielone. Wsyp dużą szczyptę soli, pieprzu, papryki mielonej i pieprzu ziołowego. Dodaj trochę bułki tartej. Wyrób jednolitą masę.

Uformuj pulpeciki i obtocz je w mące. Rozgrzej olej i obsmaż pulpety ze wszystkich stron. Dodaj pokrojone pomidory. Podsmażaj wszystko przez około 10 minut, a następnie wlej wino. Duś potrawę około kwadransa, aż odparuje płyn. Przełóż wszystko do rondla i wlej sok pomidorowy. Zmniejsz ogień i duś jeszcze około pół godziny.

Umyj natkę pietruszki. Osusz i posiekaj razem z dwoma listkami czosnku niedźwiedziego. Oprósz je odrobiną soli.

Gdy pulpety będą gotowe, dopraw je odrobiną świeżo mielonego pieprzu i posyp zieleniną.

Do tej potrawy doskonale pasuje dziki ryż albo chrupiąca bagietka. Warto ją podać z ulubioną surówką.

Zobacz także:

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama