Reklama

Reklama

Przejdź na stronę główną Interia.pl

Pulpety w sosie pomidorowym

Danie zyska na smaku, gdy do sosu dodasz paprykę i seler naciowy i przyprawisz je kuminem i bazylią. Podawaj z ryżem lub ciabattą.

Składniki dla: 4-6

Składniki

  • 1 kg mrożonych kostek lub filetów rybnych (np. mintaja)
  • 3 duże cebule
  • 3 marchewki
  • 2 jajka
  • ok. 1/2 szklanki bułki tartej
  • 1 mała puszka koncentratu pomidorowego
  • 5 łyżek oleju
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

1. Marchewkę obrać, opłukać, wrzucić do wrzącej, osolonej wody, gotować 10 minut. Wyjąć, przestudzić, pokroić w szerokie plasterki. 

2. Rybę rozmrozić i opłukać. Cebule obrać. Rybę zemleć w maszynce do mięsa razem z jedną cebulą. Dodać jajka, sól, pieprz i tyle bułki tartej, aby masa się związała. Uformować pulpety, obtoczyć w bułce tartej i usmażyć na oleju z obu stron. Przełożyć do garnka. 

3. Na patelnię wrzucić pokrojoną w półplasterki pozostałą cebulę, mocno doprawić, podlać połową szklanki wody i dusić pod przykryciem, aby zmiękła. Dodać marchew i koncentrat, zagotować. Przełożyć do garnka z pulpetami, dusić przez pięć minut.

Zobacz także:

Dowiedz się więcej na temat: Pulpety | sos pomidorowy

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje