Reklama

Reklama

Przejdź na stronę główną Interia.pl

Pulpeciki z żółtym serem

Nie masz pomysłu na obiad? Możesz zrobić pulpeciki z serem, na pewno ci zasmakują.

Czas przyrządzenia: 35 minut
Składniki dla: 4

Składniki

  • 2 torebki ryżu o okrągłych ziarnach
  • 25 dag żółtego sera w kawałku
  • 3 jajka
  • 1 szklanka chudego mleka
  • 1 dymka
  • 1/2 szklanki bulionu warzywnego
  • 3 łyżeczki mąki kukurydzianej
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

1. Ryż opłukać, ugotować w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzić, ostudzić. 

2. Ser zetrzeć na grubej tarce, 1/5 odłożyć. Bulion i mleko wymieszać, podgrzać, wsypać większą część sera i mieszać, aż ser się stopi. Zagęścić łyżeczką mąki. 

3. Dymkę oczyścić, pokroić w pierścionki, łyżkę odłożyć. Ryż przełożyć do miski, wymieszać z jajkami, serem, dymką i pozostałą mąką. Doprawić solą i pieprzem. 

4. Na patelni rozgrzać oliwę. Z masy formować kotlety. Smażyć partiami na średnim ogniu po osiem minut z każdej strony. Podawać gorące, posypane odłożonymi serem i dymką.

Zobacz także:

Dowiedz się więcej na temat: kuchnia | pulpeciki

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje