Reklama

Reklama

Pulpeciki w pikantnym sosie z ziołami

Mięso i aromatyczny sos? Polecamy przepis na smakowite pulpety w pikantnym sosie pomidorowym.

Składniki

  • 500 g mięsa mielonego
  • 3 łyżki ugotowanej drobnej kaszy perłowej
  • jajko
  • cebula
  • 3 szklanki przecieru pomidorowego
  • 4 łyżki tartego parmezanu lub mozzarelli
  • sól
  • pieprz cayenne
  • ostra papryka kmin rzymski
  • suszony imbir
  • mielona kolendra
  • świeża bazylia
  • olej

Sposób przygotowania:

Reklama

1. Obierz i pokrój cebulę. Dodaj do niej mięso mielone, ugotowaną kaszę, jajko, sól, pieprz cayenne, ostrą paprykę, imbir, kolendrę i kmin rzymski. 

2. Wszystko wymieszaj i wyrób jednolitą masę. Uformuj z niej małe pulpeciki. 

3. Obsmaż pulpety na rozgrzanym oleju, aż się zarumienią. Wlej pół szklanki wody, a gdy częściowo odparuje, dodaj przecier pomidorowy. Duś przez około 25 minut. 

4. Na koniec posyp potrawę tartym serem i udekoruj świeżą bazylią.

Zobacz także:

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje