Reklama

Pulpeciki po azjatycku

Imbir to jedna z najpopularniejszych przypraw na świecie. Nie tylko dodaje smaku potrawom, także rozgrzewa, wspomaga odporność, zwalcza infekcje bakteryjne i wirusowe.

Składniki

  • czerwona cebula
  • 2 dymki (tylko cebulki)
  • kawałek imbiru
  • ząbek czosnku
  • 50 dag mielonego mięsa z kurczaka
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżeczki oleju sezamowego
  • 2 łyżki cukru
  • bułka tarta (potrzebna do zagęszczenia masy)
  • sól i pieprz
  • 6 łyżek oliwy

Sposób przygotowania:

1. Mięso wymieszaj z drobno posiekaną cebulą, dymką, startym imbirem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. 

2. Do masy wlej 2 łyżki sosu sojowego i oleju sezamowego, wsyp dwie łyżki cukru i 2 garści bułki tartej. Wszystko dokładnie wymieszaj i dopraw do smaku solą oraz pieprzem. 

3. Z masy uformuj niewielkie kulki i odłóż je na kwadrans. Lekko spłaszcz ręką pulpety i usmaż je z obydwu stron na rozgrzanej oliwie. Podawaj z surówką warzywną.

Zobacz także:

Reklama


Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy