Reklama

Reklama

Ptysie z bitą śmietaną i czekoladą

Słodycz, której nikt się nie oprze! Polecamy wyśmienity przepis na ptysie z bitą śmietaną, czekoladą i truskawkami.

Składniki

  • 250 ml wody
  • 80g masła
  • 1 szklanka mąki pszennej 480
  • 3 jajka
  • 1/3 łyżeczki soli

Składniki na nadzienie i dekorację

  • 200 ml śmietany 36%
  • 2 łyżki cukru
  • pół tabliczki gorzkiej czekolady
  • garść truskawek
  • garść płatków migdałowych

Sposób przygotowania:

Reklama

Zagotowujemy w garnku wodę z masłem i solą, następnie zmniejszamy ogień na minimum i dodajemy mąkę. Mieszamy energicznie do uzyskania jednolitej konsystencji. Studzimy. Dodajemy jajka pojedynczo i mieszając obserwujemy ciasto, by nie było za rzadkie. 

Przygotowujemy rękaw cukierniczy i wykładamy brytfankę papierem. Wyciskamy ciasto na papier formując kształt ptysi. Pieczemy w 200 stopniach ok 20 min. Studzimy. 

Ptysie ścinamy góry. Ubijamy śmietanę i wkładamy ją do ptysia. Na czubek kładziemy pokrojone w ćwiartki truskawki i polewamy rozpuszczoną czekoladą. Do dekoracji użyjemy płatków migdałów.

Przekaż 1% na Fundację Polsat rozliczając PIT TUTAJ >>>

Polsat

Reklama

Dowiedz się więcej na temat: Ptysie z bitą śmietaną i czekoladą

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje