Reklama

Reklama

Ptysie z bitą śmietaną

Cudownie chrupiące z pyszną masą.

Składniki

  • 200 g mąki
  • 100 g masła
  • 5 jajek
  • 250 ml wody
  • sól
  • 250 ml śmietanki 30 proc.
  • 50 g cukru

Przygotowanie:

Reklama

Zagotować wodę z masłem i szczyptą soli. Wsypać mąkę na wrzątek i energicznie ucierać.

Gdy ciasto będzie gładkie, lśniące i zacznie odklejać się od ścianek, zdjąć garnek z ognia i lekko ostudzić.

Potem wbijać po jednym jajku, ale przez cały czas ucierając ciasto. Gdy zupełnie ostygnie, formować ptysie wyciskając ciasto z rękawa lub formując je łyżką.

Piec około 15-20 minut w temperaturze 200 stopni.

Po wystygnięciu, przekroić ptysie je na pół. Schłodzoną śmietankę ubić z cukrem (może być cukier waniliowy) na sztywno i nałożyć do każdego ptysia.

Można je polać polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem.

Zobacz także:

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje