Przejdź na stronę główną Interia.pl

Ptysie z bitą śmietaną

Składniki na 25 sztuk na ciasto

  • 1 szklanka mąki
  • 12 dag margaryny lub masła
  • 4 jajka

Składniki krem

  • 400 ml słodkiej śmietanki 30-36 proc.
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 1 fix do bitej śmietany
  • owoce (świeże lub z puszki) do dekoracji
  • tłuszcz do formy

1. W rondlu zagotować szklankę wody, dodać tłuszcz, zagotować, wsypać przesianą mąkę, energicznie mieszać, żeby ciasto się nie przypaliło. Ciasto jest gotowe, gdy odchodzi od ścianek i jest szkliste. Przestudzone ciasto zmiksować z jajkami - dodawać po jednym.

Reklama

2. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki. Z rękawa wyciskać na natłuszczoną blachę nieduże ślimaczki (porcje ciasta można formować także przy pomocy dwóch łyżeczek). Powinny być w sporych odstępach (ok. 4 cm), bo ciasto mocno wyrasta.

3. Ptysie piec ok. 20 min w temp. 200°C. Po upieczeniu wystudzić, przekroić wzdłuż, wypełnić kremem przygotowanym z mocno schłodzonej śmietanki ubitej na sztywno z przesianym cukrem pudrem i fiksem. Przechowywać w lodówce w zamkniętym opakowaniu maksymalnie jeden dzień.

Zobacz również:

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje