Reklama

Przepis na pączki, od których nie przytyjesz

Oto przepis na wegańskie pączki. Sportowcy sobie ich nie odmawiają. 

Składniki

  • 3 szklanki mąki orkiszowej
  • 100 ml letniego mleka roślinnego (ryżowe możemy zrobić sami, gotując ryż na kleik i odlewając ciecz)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • szklanka purée z batatów
  • 1/2 szklanki oliwy
  • 50 g świeżych drożdży
  • do faszerowania polecamy domowe powidła, miód, różę
  • do ozdoby: cukier puder, domowy lukier lub karmel

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki należy starannie odmierzyć.
Purée z batatów i olej odstawiamy na bok, a pozostałe składniki dokładnie ze sobą mieszamy w głębokim naczyniu.
Jeżeli uzyskamy jednolitą konsystencję, czas sięgnąć po bataty. 

Purée z ziemniaczanego kuzyna należy dokładać po jednej łyżce i starannie mieszać całość do wyczerpania składnika.

Jeżeli mieszanka zacznie przypominać ciasto, jesteśmy na dobrej drodze. Jeżeli wymieszane ze sobą składniki przyklejają się do dłoni, warto sięgnąć po olej i dodawać po łyżeczce.

Całość odstawiamy na godzinę i czekamy, jak ciasto wyrośnie.

Następnie czas na wałkowanie ciasta. Idealna grubość to mniej niż centymetr. 

Reklama

Kółka wycinamy szklanką. Do środka wkładamy farsz i sklejamy, robiąc kulistą formę. Pączki w tej formie odstawiamy na 30 minut, aby wyrosły. Możemy przykryć je bawełnianą ściereczką.

Całość wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Pączki należy piec przez kwadrans. Gdyby okazało się, że jeszcze nie wyrosły, możemy pozostawić je przez pięć minut w rozgrzanym piekarniku.

Ostudzone słodycze dekorujemy według uznania: pudrem, lukrem lub karmelem.
Dietetycy polecają ten przepis osobom, które mają problemy żołądkowe lub cierpią na zespół SIBO. To idealny pomysł także dla tych, którzy są na rozmaitych dietach.

Zobacz także: 

Styl.pl
Dowiedz się więcej na temat: domowe pączki | dieta | tłusty czwartek | wege | bataty | róże
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy