Reklama

Przekładaniec z biszkoptami

Warstwowy układ wygląda niezwykle apetycznie i przykuwa uwagę. Kuszący wiśniowo-biszkoptowy deser z pewnością zawróci w głowie wszystkim miłośnikom słodkiego.

Składniki

  • 500 ml śmietanki 30-36 proc.
  • 20 dag serka mascarpone
  • 24 biszkopty
  • 3-4 łyżki cukru pudru
  • 2 szklanki mrożonych wiśni
  • 2 szklanki cukru
  • 40 ml likieru amaretto
  • 2 i 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki cukru waniliowego

Sposób przygotowania:

Mocno schłodzoną śmietankę ubić na sztywno z przesianym cukrem pudrem, dodając porcjami schłodzony ser mascarpone. Przykryć folią spożywczą, odstawić na minimum 30 min do lodówki. 

Mrożone wiśnie przełożyć do rondla, zasypać cukrem oraz cukrem waniliowym. Gdy puszczą sok, płyn odlać do szklanki, wymieszać z mąką ziemniaczaną. Owoce w rondlu zagotować, dolać sok z mąką, mieszać aż do zgęstnienia. 

Gotową frużelinę wystudzić, wymieszać z likierem amaretto. Krem ze śmietanki podzielić na dwie części, 1 połowę zmiksować z połową frużeliny. 

W pucharkach rozkładać naprzemiennie: biszkopt, krem biały, krem wiśniowy, aż do wyczerpania składników. Wierzch udekorować frużeliną.

Zobacz także:

Reklama
Twoje Imperium
Dowiedz się więcej na temat: wiśnie | coś na słodko | deser | Styl.pl
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy