Reklama

Reklama

Przecier pomidorowy (do sosów i zup)

Składniki

  • 5 kg pomidorów, najlepiej lima lub pelati
  • 1 łyżka soli
  • 1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego

Przygotowanie:

Reklama

Umyj pomidory. Pokrój je na ćwiartki i podziel na trzy części. Wrzuć pierwszą partię do dużego garnka i doprowadź do wrzenia. Rozgnieć tłuczkiem.

Wrzuć do tego samego garnka drugą partię pomidorów i także je rozgnieć. Po kilku minutach zrób to samo z pozostałymi pomidorami.

Gotuj pomidory na niewielkim ogniu przez około godzinę lub dłużej, od czasu do czasu mieszając, aż zaczną się rozpadać.

Umieść nad dużą miską lub garnkiem sito. Nakładaj na nie łyżką pomidorową pulpę i przecieraj.

Otrzymany przecier przelej do garnka. Dodaj sól i gotuj ok. 1-2 godzin do pożądanej konsystencji.

Przygotuj cztery słoiki (po 300 ml). Do każdego wsyp 1/4 łyżeczki kwasku. Wlej przecier. Możesz go przechowywać w lodówce do miesiąca lub zapasteryzować.

Zobacz także:

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje