Reklama

Proziaki

Proziaki to chlebki sodowe, które są bardzo popularne na podkarpaciu, szczególnie w okolicach Rzeszowa. Mając kilka składników w krótkim czasie przygotujesz te minichlebki na kolację czy śniadanie. Proziaki można smarować serkiem homogenizowanym, podawać z pastą jajeczną lub twarożkiem, ale też są smaczne tylko z oliwą z solą i pieprzem.

Składniki

  • 500 g mąki pszennej
  • 400 ml kefiru
  • jajko
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej

Proziaki - przygotowanie:

1. Odmierz mąkę i wbij do niej jajko, dodaj sól i sodę oczyszczoną.

2. Dolej kefir. Wszystko dokładnie wymieszaj i wyrób ciasto. Możesz to zrobić ręcznie lub za pomocą haka od robota kuchennego. Ciasto powinno być ciągnące się i lekko klejące do rąk.

3. Przełóż wyrobione ciasto na stolnicę obficie posypaną mąką, podziel je na około 10 części i z każdej zrób placuszek o grubości około pół centymetra.

4. Patelnię dobrze rozgrzej i z każdej strony podpiecz prozaki, nie używaj do tego żadnego tłuszczu.

Domowe proziaki

Ciasto na proziaki można przygotować wieczorem i przez noc przechować w lodówce, rano tylko je uformować i upiec na patelni. Pyszne i ciepłe śniadanie gotowe!

Reklama

Najlepiej smakują podawane jeszcze ciepłe.

Zobacz także inne pomysły na szybkie śniadania:

Tosty na chmurce przypadnie do smaku każdemu domownikowi.

Nie masz już pomysłów na śniadania dla dzieci? Oto 5 pomysłów!

Może trochę japońskich smaków na śniadanie? Polecamy placki warzywne Okonomiyaki

Zobacz także:

Księżna Kate i Książę Karol nie pojawią się na uroczystościach poświęconych księżnej Dianie! Dlaczego?

Niebywałe, co wyszło o życiu Wiśniewskiego! 

Styl.pl
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy