Reklama

Prosty i szybki przepis na sos beszamelowy

Sos, który idealnie komponuje się z rybami i w zapiekankach. Polecamy prosty przepis na smakowity beszamel.

Składniki

  • 500 ml mleka
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • sól, pieprz
  • gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania:

W rondelku rozpuszczamy łyżkę masła, dodajemy mąkę i od czasu do czasu mieszając rózgą podsmażamy na jasno złoty kolor. Gdy uzyskamy satysfakcjonujący nas kolor zasmażki dodajemy małymi partiami gorące mleko cały czas intensywnie mieszając. Po dodaniu całego mleka, zmniejszamy ogień i dalej mieszamy do całkowitego zgęstnienia sosu, około 5 minut. Doprawiamy solą, świeżo mielonym pieprzem oraz gałką muszkatołową. Słynny sos gotowy!

Polsat
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy