Reklama

Prosto z patelni

Mielone z porem i zacierką

Składniki:

500 g pora

50 g wędzonego boczku

2 łyżki oleju słonecznikowego

400 g mieszanego mięsa mielonego

150 g śmietany

200 ml wytrawnego białego wina

150 ml bulionu

100 g twarogu

Sól, pieprz

250 g mąki

3 jajka

50 g masła

Tarta gałka muszkatołowa

Pora pokroić w krążki, boczek w paski. Na rozgrzanym oleju smażyć mięso mielone 10 minut na chrupko. Po 3 minutach dodać boczek. Dodać pora. Wlać śmietanę, bulion i wino oraz ser. Gotować 10 minut. Doprawić solą i pieprzem.

Reklama

Mąkę, jajko, pół łyżeczki soli i 100 ml wody wyrobić na gładkie ciasto. Wyrabiać ciasto, aż wyjdą pęcherzyki. Zagotować 4 litry osolonej wody. Ciasto ucierać do wrzątku. Kiedy kluseczki wypłyną na powierzchnię, wybierać je łyżką cedzakową i hartować krótko w zimnej wodzie. Kluseczki smażyć 5 minut na maśle. Doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Podawać z wcześniej przygotowanym sosem.

Krewetki z warzywami z patelni

Składniki:

16 mrożonych krewetek (ok 500 g)

200 g japońskiego makaronu Chuka Soba

Sól

Cebula

2 ząbki czosnku

1 czerwona papryka

1 główka kapusty pekińskiej

2 łyżki oleju

Sól

Czarny pieprz

5 łyżek sosu sojowego

150 ml bulionu

Chili w płatkach

Kolendra do dekoracji

Makaron ugotować w osolonym wrzątku wg przepisu na opakowaniu, odcedzić, przelać zimną wodą.

 W woku lub na patelni rozgrzać olej. Smażyć krewetki 4 minuty, zdjąć z patelni, doprawić solą i pieprzem. Na pozostałym tłuszczu smażyć pokrojone w kostkę: czosnek, cebulę i paprykę. Dodać makaron i pokrojoną w paski kapustę pekińską. Smażyć 2-3 minuty. Dodać sos sojowy i bulion, gotować jeszcze 3 minuty. Tuż przed końcem gotowania dodać krewetki. Doprawić solą, pieprzem i płatkami chili. Dekorować kolendrą.

 Jabłka na słodko z patelni

Składniki:

Sok z 1 cytryny

4 jabłka

4 łyżki orzechów pistacjowych

200 g świeżej żurawiny

150 ml soku jabłkowego

4 łyżki cukru

25 g masła

600 g gnocchi (kupne lub przygotowane wg przepisu znajdującego się tutaj)

3  łyżki miodu

Do miski wlać pół litra wody z sokiem z cytryny. Jabłka obrać, pokroić w ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne. Kroić w cienkie plasterki i wkładać do wody. Pistacje posiekać.

Sok jabłkowy zagotować z cukrem, dodać żurawinę, odstawić. Jabłka osączyć na sicie. Masło roztopić na dużej patelni, przesmażyć gnocchi (3 minuty). Dodać jabłka, smażyć jeszcze 5 minut. Dodać miód, żurawinę z sokiem. Podawać na gorąco, posypane pistacjami. Można oprószyć cukrem pudrem.

 

Pizza z patelni

 Składniki:

500 g mąki

1 łyżeczka cukru

1 łyżeczka soli

Pół opakowania suszonych drożdży

2 łyżki oliwy z oliwek

100 g zielonej konserwowej papryki

150 g salami

125 g sera mozzarella

100 g sera gouda

250 ml sosu pomidorowego

2 łyżeczki rozmarynu  

Mąkę, cukier, sól i drożdże umieścić w misce i wymieszać. Dolać 300-325 ml letniej wody i oliwę, wszystko wyrobić za pomocą robota kuchennego. Odstawić na 1,5 h pod przykryciem.

Paprykę osączyć, pokroić w plasterki, salami pokroić w plasterki, mozzarellę w kostkę. Ser Gouda zetrzeć. Żaroodporną patelnię (26-28 cm) natłuścić. Ciasto podzielić na dwie części. Jedną umieścić na patelni i docisnąć do dna tak, aby powstał placek, posmarować połową sosu, nałożyć po połowie wszystkich składników, posypać rozmarynem. Najpierw trzymać na średnim ogniu przez ok. 2 minuty, a następnie wstawić do rozgrzanego do 250 st. C piekarnika na 10 minut. W taki sam sposób przygotować następną pizzę.

Makaron z patelni

Składniki na 4 porcje:

1 cebula

2 zielone papryki

200 g kabanosów

400 g białej kapusty

2 łyżki sklarowanego masła

400 ml bulionu warzywnego

400 g makaronu Tagliatelle (wstążki)

sól

200 g pomidorów koktajlowych

pęczek pietruszki

150 g Creme fraiche

czarny pieprz

Cebulę pokroić w drobną kostkę, papryki w cienkie krążki, kabanosy na plasterki. Kapustę poszatkować. Na sklarowanym maśle mocno obsmażyć kabanosy, zdjąć z patelni. Przesmażyć cebulę i paprykę, dodać kapustę i również przesmażyć. Zalać bulionem i dusić 15 minut.  Makaron ugotować w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu.
Pietruszkę posiekać, pomidory poprzekrawać. Makaron odcedzić i dodać do kapusty. Dodać pomidory i kabanosy. Doprawić solą, pieprzem i gotować dalsze 5 minut, wmieszać pietruszkę. Dekorować kleksem z creme fraiche i pieprzem. Resztę creme fraiche serwować osobno.


 


Smacznego
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy