Reklama

Proste potrawy z mięsa mielonego

Zabiegana? Z mięsa mielonego możesz szybko przygotować smaczne i pożywne potrawy, które zasmakują całej rodzinie!

Ziemniaki z mięsem mielonym z patelni w 25 minut

Składniki:

1 kg ziemniaków

3 cebule

Natka pietruszki

3 łyżki oleju

400 g mieszanego mięsa mielonego

Sól, pieprz

Gałka muszkatołowa

Ziemniaki obrać, pokroić w plasterki, cebulę w krążki. Olej rozgrzać, podsmażać ziemniaki 7 minut, dodać mięso mielone, smażyć kolejne 5 minut. Dodać cebulę, smażyć 5 minut.  Doprawić solą pieprzem, gałką muszkatołową, posypać natką.


 Zapiekanka z cukinii i mięsa mielonego

Składniki:

3 cukinie

Oregano

2 cebule

2 łyżki oleju

600 g mieszanego mięsa mielonego

Reklama

2 opakowania krojonych pomidorów

Sól, pieprz, cukier

75 g tartego sera żółtego

Cukinię pokroić w plastry, cebulę w kostkę. Mięso usmażyć na oleju na chrupko, dodać cebulę, posiekane oregano i pomidory, gotować 5 minut. Doprawić solą, pieprzem i cukrem, dodać ¾ sera.

1/3 sosu wlać do formy, ułożyć plastry cukinii, wlać sos i ułożyć kolejną warstwę (ostania warstwa - sos). Posypać pozostałym serem. Zapiekać 20 minut w 200 st. C. Smakuje z bagietką.


Szaszłyki z jabłek i mięsa mielonego

Składniki:

Pęczek ziół (pietruszka, koperek, bazylia itp.)

1 cebula biała

2 czerwone cebule

700 g mielonego mięsa z indyka

1 jajko

2 łyżki bułki tartej

1 łyżeczka musztardy

Sól, pieprz

Słodka papryka

2 łyżki oleju

200 g ryżu

2 jabłka

Pół żółtej papryki

50 g masła

 Mięso, jajko, pokrojoną w drobną kostkę białą cebulę, bulkę tartą i musztardę wyrobić, doprawić solą, pieprzem i papryką. Uformować 12 wałeczków. Smażyć je 7 minut na oleju.

Ryż ugotować w osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu. Jabłka pokroić w cząstki, paprykę na kawałki, czerwoną cebulę w krążki. Mięso zdjąć z patelni. Do pozostałego tłuszczu dodać połowę masła i 1/3 posiekanych ziół. Zdjąć z ognia. Na szpadki nabijać mięso, jabłka, paprykę i cebulę. Posmarować tłuszczem z ziołami, ułożyć na blasze i piec w 175 st. C przez 8-10 minut. Pozostałe masło i zioła zmieszać z ryżem. Podawać z szaszłykami, polane pozostałym masłem ziołowym.


Makaron z mięsem mielonym i kiełbasą


Składniki:

1 cebula

1 ząbek czosnku

Rozmaryn

4 listki szałwii

 Natka pietruszki

 Pęczek bazylii

1 biała kiełbasa

 2-3 łyżki oliwy

300 g mieszanego mięsa mielonego

 Sól, pieprz

 1 listek laurowy

150 ml wytrawnego wina czerwonego

500 g pomidorów krojonych

200 ml bulionu

400 g penne

2 łyżki masła

30 g tartego parmezanu

Cebulę i czosnek drobno pokroić. Zioła drobno pokroić. Kiełbasę pokroić w plasterki i podsmażyć na oleju, zdjąć. Na pozostałym tłuszczu smażyć mięso mielone. Dodać cebulę, czosnek, rozmaryn i szałwię. Doprawić sola i pieprzem. Dodać kiełbasę i listek laurowy. Wlać wino. Gotować na mocnym ogniu. Dodać pomidory i bulion, gotować 30 minut. Makaron ugotować w osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu. Bazylię i pietruszkę dodać do sosu. Makaron wymieszać z sosem. Podawać skropiony stopionym masłem, posypany ziołami i parmezanem.


Pulpety z borówką brusznicą

Składniki:

200 g borówki brusznicy

3 łyżki cukru

Łyżeczka skrobi

2 cebule

Pół pęczka natki pietruszki

4 łyżki bułki tartej

1 jajo

Sól, pieprz

Olej

400 ml bulionu

4 łyżki śmietany

 Borówki zagotować z cukrem (3-4 minuty), dodać skrobię zmieszana z łyżką zimnej wody, gotować 1 minutę, mieszając.

Mięso mielone, bułkę, posiekaną natkę, jajko i połowę pokrojonej w kostkę cebuli, wyrobić, doprawić solą i pieprzem. Uformować kulki, porcjami smażyć na oleju, zdjąć. Na pozostałym tłuszczu zeszklić resztę cebuli, wlać bulion. Gotować 5 minut. Dodać kulki mięsne, śmietanę, 5 łyżek borówek i gotować 5 minut, doprawić solą i pieprzem. Dekorować natką. Do tego podawać pozostałe borówki.




Smacznego
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy