Reklama

Reklama

Przejdź na stronę główną Interia.pl

Prosta kuchnia włoska

Zrób lasagne, cannelloni lub małe pierożki i poczuj się jak w pięknej, słonecznej Italii!

Bolońskie lasagne

Składniki na 3-4 porcje: 1 opakowanie makaronu lasagne, 60 dag mielonej wołowiny, 4 cebule, 4 ząbki czosnku, 1 puszka pomidorów, 2 średnie marchewki, 40 dag sera mozzarella, 10 dag parmezanu, 5 łyżek oliwy, sól, pieprz, suszone oregano,  świeża bazylia.

Reklama

Posiekać cebulę i ząbki czosnku. Marchewki pokroić w słupki. Podsmażyć razem na 3 łyżkach oliwy. Do-dać pomidory z puszki, zmniejszyć ogień, przykryć i dusić, aż zmiękną. Na innej patelni usmażyć mięso na łyżce oliwy, rozgniatając grudki widelcem.

Mięso wymieszać z sosem, doprawić solą, pieprzem i oregano, chwilę dusić razem. Parmezan zetrzeć, mozzarellę drobno pokroić. Do mięsa dodać 3 łyżki posiekanej bazylii. Płaty lasagne obgotować w osolonym wrzątku (nie dłużej niż 3-4 minuty).

Wlać nieco sosu na dno wysmarowanego resztą oliwy naczynia, potem układać warstwy: lasagne, sos, ser. Na samej górze ułożyć płaty lasagne, posypać mozzarellą i parmezanem. Piec 20-30 minut w temperaturze 200°C. Udekorować bazylią. 

Tortellini z bazylią i fetą

Składniki na 2-3 porcje: 1 opakowanie tortellini z serem (lub mięsnego), 20 dag sera feta, 1 mały słoik pomidorów suszonych w oliwie, 1 szklanka listków świeżej bazylii, 10 dag obranych migdałów, sól, pieprz, listki natki pietruszki do dekoracji.

Tortellini ugotować al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzić, skropić oliwą i odstawić w ciepłe miejsce.

Większe suszone pomidory podzielić na 3-4 części, mniejsze - na pół. Chwilę podsmażyć na patelni (wykorzystując oliwę ze słoiczka). Dorzucić listki bazylii i smażyć razem tylko do chwili, gdy zwiotczeją. Doprawić solą i pieprzem (pamiętając, że feta jest dość słona).

Na innej patelni uprażyć migdały. Fetę pokroić w kostkę. Tortellini wyłożyć na półmisek, polać sosem z bazylii i pomidorów, posypać migdałami oraz listkami natki pietruszki.

Ravioli w sosie pomidorowym

Składniki na 4 porcje: 2 szklanki mąki, 2 jajka, 2 łyżki oliwy, 10 dag wieprzowiny, 1 filet z kurczaka, 10 dag startego żółtego sera, 1 puszka pomidorów, 1 cebula, po kilka listków świeżego oregano i bazylii, sól, pieprz.

Zagnieść ciasto z mąki, 1 jajka, 1 łyżki oliwy, szczypty soli i odpowiedniej ilości ciepłej wody. Rozwałkować, wycinać szklanką kółeczka, jak na pierogi.

Oba rodzaje mięsa zemleć. Wymieszać z drugim jajkiem i żółtym serem, doprawić solą i pieprzem. Napełniać farszem kółeczka ciasta, sklejać, wrzucać na osolony wrzątek i gotować, aż wypłyną. Odcedzić.

Cebulę posiekać, zeszklić na oliwie. Dodać pomidory i dusić, aż się rozpadną. Doprawić. Dodać część bazylii i oregano. Sosem polać pierożki. Udekorować resztą ziół. 

Cannelloni w sosie śmietanowym

Składniki na 4 porcje: 1 opakowanie makaronu cannelloni, 1 duży brokuł, 400 ml śmietany 30%, 1-2 średnie cebule, 4 łyżki oliwy, 2-3 ząbki czosnku, sól, pieprz, świeża bazylia.

Cannelloni obgotować, przestudzić. Brokuł podzielić na bardzo małe różyczki, wrzucić na 2-3 minuty na osolony wrzątek. Odcedzić, zalać zimną wodą. Na połowie oleju zeszklić posiekaną cebulę i czosnek. Dodać śmietanę i gotować, aż się zredukuje. Doprawić solą i pieprzem.

Połowę sosu śmietanowego wymieszać z brokułami. Nadziać farszem cannelloni, bardzo lekko obsmażyć na pozostałym oleju. Wyłożyć na talerze, polać resztą sosu, udekorować listkami bazylii.

Dowiedz się więcej na temat: kuchnia włoska

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje