Reklama

Prawdziwe węgierskie leczo

Czas przyrządzenia: około 60 minut

Składniki

  • po 6 czerwonych i żółtych papryk
  • 5 dużych cebul
  • 4 papryczki chili
  • 5 łyżek smalcu
  • 1/2 szklanki octu jabłkowego
  • 10 ząbków czosnku
  • 14 gałązek świeżego tymianku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • sól

Przygotowanie:

1. Cebule obrać i pokroić w kostkę. Czosnek obrać i posiekać. Paprykę słodką i chili umyć, przekroić, usunąć nasiona, pokroić w cienkie plasterki. Tymianek opłukać, osuszyć, oderwać listki.

2. Smalec rozgrzać w szerokim rondlu. Włożyć cebulę, czosnek, paprykę i tymianek. Smażyć na średnim ogniu 15 minut, mieszając. Dodać 2 łyżeczki soli, pieprz, chili, cukier, ocet. Zagotować, trzymać na małym ogniu 15 minut, ciągle mieszając. Odmierzyć 1/3 masy, zblendować, połączyć z pozostałym leczo, jeszcze raz zagotować. Włożyć do słoików, pasteryzować 20 minut. 

Reklama

Nasza rada

Do paprykowego leczo można dodać pomidory i cukinię. Nie należy natomiast dolewać wody, warzywa mają się dusić we własnym sosie. 


Zobacz także:


Twoje Imperium
Dowiedz się więcej na temat: przepis
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy