Reklama

Reklama

Przejdź na stronę główną Interia.pl

Pożywna zupa z klopsikami

Dania z jednego garnka to świetny pomysł na szybkie, pożywne i pyszne obiady lub kolacje.

Składniki

  • ½ szklanki czerwonej soczewicy
  • 1 mała marchewka
  • 1 mała pietruszka
  • 1 cebula
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 250 g mięsa mielonego
  • 1/2 czerstwej kajzerki
  • 1 małe jajko
  • ½ szklanki bułki tartej
  • olej
  • jogurt lub kwaśna śmietana
  • 1 listek laurowy
  • ziarenka ziela angielskiego i pieprzu
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Reklama

1. Kajzerkę zalej wodą, odstaw na ok. 10 min. Do mięsa dodaj jajko, odciśniętą z nadmiaru wody bułkę, wymieszaj. Dopraw do smaku. Wilgotnymi dłońmi uformuj z mięsa małe kulki. 

2. Soczewicę opłucz pod bieżącą wodą. Marchewkę i pietruszkę obierz, pokrój w kostkę. Cebulę drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju. Wrzuć cebulę i mieszając smaż 2 min. Dodaj pokrojone warzywa. Smaż 2-3 min. Przełóż do garnka. Dodaj soczewicę, bulion, listek laurowy, ziarenka ziela angielskiego i pieprzu. Gotuj ok. 15 min. 

3. Na koniec dodaj koncentrat. Gotuj jeszcze 5 min. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. W międzyczasie usmaż klopsiki na rozgrzanym oleju. Zupę przelej do miseczek. Podawaj z kleksem jogurtu lub śmietany i klopsikami.

Zobacz także:


Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje