Reklama

Pożywna zapiekanka

Dynia jest bardzo zdrowa i niskokaloryczna. Przygotujesz z niej wiele fantastycznych potraw.

Składniki

  • 250 g dyni (bez pestek i skórki)
  • 650 g obranych ziemniaków
  • 200 g mleka
  • 2 ząbki czosnku
  • 70 g masła
  • 70 g startego sera typ parmezan
  • 1 cebula
  • 500 g kiełbasy, np. zwyczajnej lub toruńskiej
  • 2 kwaskowe jabłka
  • gałka muszkatołowa
  • olej
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

1. Dynię i ziemniaki pokrój w kostkę. Włóż do garnka, dodaj mleko oraz 1 łyżeczkę soli. Gotuj 25-30 min na średnim ogniu pod przykryciem , często mieszając, aż warzywa zmiękną. Gorące rozgnieć tłuczkiem lub rozdrobnij blenderem. Dodaj masło, przeciśnięty czosnek oraz ser, wymieszaj. Dopraw do smaku gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem. 

2. Kiełbasę pokrój na mniejsze kawałki. Jabłka umyj, przekrój, usuń gniazda nasienne, pokrój w ćwiartki a następnie jeszcze na pół. Cebulę drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Włóż kiełbasę, obsmaż na rumiano. Przełóż na talerz. Na pozostały na patelni tłuszcz wrzuć cebulę. Mieszając smaż , aż stanie się szklista. 

Reklama

3. Żaroodporne naczynie posmaruj niewielką ilością oleju. Purée dyniowo-ziemniaczane wymieszaj z cebulą. Wyłóż na dno naczynia, rozłóż kiełbasę i jabłka. Piecz 20-25 min w temp. 180°C.

Zobacz także:



Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy