Reklama

Reklama

Pożywna sałatka z tuńczykiem

Pożywna, lekka kolacja? Wypróbuj przepis na pyszną sałatkę z makaronem i tuńczykiem.

Składniki

  • 200 g makaronu świderki
  • 250 g pomidorków koktajlowych
  • 15 oliwek zielonych lub czarnych
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 4 plasterki cytryny do dekoracji
  • 3 łyżki oliwy extra vergine
  • puszka tuńczyka w oleju
  • kilka gałązek natki pietruszki lub listki bazylii
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Reklama

1. Makaron gotujemy na półtwardo w osolonej wodzie, a następnie odcedzamy, przelewamy zimną wodą i odstawiamy do wystygnięcia. 

2. Pomidorki myjemy, osuszamy i kroimy na połówki. Natkę pietruszki myjemy, osuszamy i siekamy. 

3. Jeżeli mamy oliwki z pestkami, dodajemy je do sałatki w całości. Oliwki bez pestek możemy pokroić w plasterki. 

4. Tuńczyka odsączamy z zalewy i dzielimy widelcem na kawałki. 

5. Oliwę mieszamy z sokiem z cytryny oraz pieprzem i odrobiną soli. 

6. Makaron przekładamy do miski, dodajemy pomidorki oraz oliwki, polewamy sosem i mieszamy. Dodajemy kawałki tuńczyka i delikatnie mieszamy. Przekładamy sałatkę do salaterki i posypujemy natką pietruszki. Podajemy od razu po przygotowaniu.

Zobacz także:

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje