Przejdź na stronę główną Interia.pl

Porzeczkowy raj

Słodkokwaśne porzeczki są wymarzone do letnich, orzeźwiających deserów i wypieków.

Torcik owocowy

Składniki na 12 porcji:

Reklama

Na biszkopt: 6 jajek, po 6 łyżek mąki pszennej i ziemniaczanej, 12 łyżek cukru, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, tłuszcz i bułka tarta do formy

Na krem: 50 dag czerwonych porzeczek, 30 dag malin, 30 dag jagód, 3 szklanki śmietanki kremówki 36 proc., 3 łyżeczki żelatyny, sok z jednej cytryny, galaretka z owoców leśnych lub malinowa, 1/2 szklanki drobnego cukru, listki mięty lub melisy do dekoracji

Przygotowanie:

1. Porzeczki umyj, osącz, oderwij szypułki, kilkanaście sztuk odłóż do dekoracji. Maliny i jagody opłucz i osusz. 1/2 szklanki przegotowanej wody wymieszaj z sokiem z jednej cytryny. Galaretkę przygotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu, a następnie odstaw w chłodne miejsce, by stężała.

2. Rozbij jajka i oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodaj cukier, nie przerywając ubijania. Następnie dodawaj po żółtku. Oba rodzaje mąki połącz z proszkiem do pieczenia, wsyp do masy jajecznej i delikatnie wymieszaj. Tortownicę wysmaruj tłuszczem i posyp bułką tartą. Wlej ciasto i piecz w 180° C ok. 45 minut. Wystudź.

3. 25 dag porzeczek zmiksuj z cukrem na mus. Żelatynę rozpuść w odrobinie gorącej wody i przestudź. Dobrze schłodzoną kremówkę ubij, dodaj przestudzoną żelatynę i wymieszaj.

4. Krem śmietanowy podziel na dwie części. Do jednej dodaj mus porzeczkowy, połowę malin i jagód oraz pozostałych porzeczek, wymieszaj.

5. Biszkopt przekrój na dwa placki. Pierwszy włóż do czystej tortownicy i nasącz wodą z sokiem cytrynowym. Wyłóż różowy krem z owocami i przykryj drugim plackiem. Wierzch tortu posmaruj połową jasnego kremu śmietanowego (pozostałą część odłóż do udekorowania boków tortu), wyłóż pozostałe owoce i wstaw do lodówki na ok. 30 min. Na wierzch tortu wylej tężejącą galaretkę i ponownie wstaw do lodówki. Tort wyjmij z tortownicy, boki posmaruj jasnym kremem, udekoruj miętą i owocami.

Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 50 minut

Porcja: 350 kalorii

Różowy krem z girlandami

Składniki na 4 porcje: 1/2 kg czerwonych porzeczek, 15 dag cukru, 8 łyżek soku jabłkowego, jabłko, 2 łyżeczki soku z cytryny, 1/2 szklanki śmietanki kremówki, 2 białka, 2 łyżeczki żelatyny, sól, listki mięty

Przygotowanie:

1. Żelatynę namocz w niewielkiej ilości zimnej wody. Porzeczki umyj, osącz, kilka odłóż do dekoracji, z reszty ostrożnie oderwij szypułki.

2. Do rondelka wrzuć porzeczki, dodaj cukier oraz sok jabłkowy i gotuj na małym ogniu pod przykryciem ok. 10 minut. Gdy przestygną, przetrzyj je przez sito i ponownie podgrzej, nie dopuszczając do wrzenia. Do przecieru porzeczkowego dodaj spęczniałą żelatynę i rozpuść, delikatnie mieszając. Odstaw do zastygnięcia.

3. Jabłko umyj i zetrzyj na tarce. Wymieszaj je z sokiem cytrynowym i dodaj do przecieru porzeczkowego.

4. Do miski wlej dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę i ubijaj kilka minut na sztywno mikserem na średnich obrotach. Do drugiego naczynia włóż białka, dodaj szczyptę soli i ubij na sztywno mikserem na wysokich obrotach. Gdy mus owocowy zacznie zastygać, wymieszaj go z bitą śmietaną oraz pianą z białek i wstaw do lodówki.

5. Krem przełóż do ozdobnych pucharków, udekoruj świeżymi owocami i listkami mięty. Aby przygotować krem, możesz także połączyć porzeczki czarne z czerwonymi - krem zyska wtedy intensywny kolor.

Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 40 minut

Porcja: 310 kalorii

Torcik kremowy z porzeczkami

Składniki na 10 porcji: 6 białek, 10 dag mielonych migdałów, 1/2 szklanki cukru pudru, 2 łyżki kakao, 10 dag czekolady deserowej, 3 łyżki cukru, 20 dag miękkiego masła, żółtko, 20 dag czerwonych porzeczek, wiórki czekolady do dekoracji, sól

Przygotowanie:

1. Porzeczki umyj pod bieżącą wodą, osącz, oderwij szypułki. Do miski włóż białka, dodaj szczyptę soli i ubij na sztywno mikserem na wysokich obrotach. Mielone migdały wymieszaj z cukrem pudrem oraz kakao i dodaj do piany z białek. Całość delikatnie wymieszaj drewnianą łyżką. Masę wylej do wyłożonej papierem do pieczenia podłużnej formy. Piecz ok. 20 minut (lub nieco dłużej, do tzw. suchego patyczka) w piekarniku nagrzanym do 190° C. Gdy już wystygnie, placek podziel na trzy części.

2. Do małego garnuszka wrzuć pokruszoną czekoladę i rozpuść w kąpieli wodnej, wystudź. Żółtko ubij z trzema łyżkami cukru na parze (miskę postaw na garnku z małą ilością wody, tak żeby ogrzewała ją tylko para). Dodaj miękkie masło, rozpuszczoną i przestudzoną czekoladę, delikatnie wymieszaj mikserem.

3. Krem podziel na trzy części. 2/3 kremu rozsmaruj na dwóch plackach i posyp porzeczkami. Placki ułóż jeden na drugim i przykryj trzecim. Pozostałym kremem posmaruj boki i wierzch ciasta, górę udekoruj porzeczkami. Boki ciasta posyp wiórkami czekolady. Torcik przechowuj w lodówce.

Przygotowanie: 60 minut

Porcja: 250 kalorii

Chłodnik na słodko

Składniki na 6 porcji: 25 dag czerwonych porzeczek, 25 dag czarnych porzeczek, 3-4 łyżki cukru, 2 i 1/2 szklanki jogurtu naturalnego, 1/2 szklanki śmietany 18-proc., kilka listków mięty, 6 podłużnych biszkoptów

Przygotowanie:

1. Porzeczki umyj pod bieżącą wodą, osusz, oberwij z gałązek, przebierz i oczyść z szypułek (szypułki z czarnych porzeczek obieraj ręcznie, natomiast czerwone widelcem, przeciągając łodyżkę między jego zębami), kilka owoców odłóż do dekoracji.

2. Do garnka wrzuć porzeczki, zalej je szklanką wrzątku, wsyp cukier i gotuj na małym ogniu ok. 2 minuty. Gdy przestygną, zmiksuj je blenderem, dodaj jogurt i śmietanę, delikatnie wymieszaj i wstaw do lodówki na godzinę.

3. Schłodzoną zupę przelej do miseczek, udekoruj odłożonymi porzeczkami i listkami mięty. Podawaj z podłużnymi biszkoptami lub groszkiem ptysiowym. Chłodnik możesz też posypać płatkami migdałowymi uprażonymi na suchej (bez dodatku tłuszczu) patelni.

Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 10 minut

Porcja: 160 kalorii

Czy wiesz, że... Czerwone i białe porzeczki są twardsze niż czarne. Dlatego czerwone i białe możesz śmiało myć pod strumieniem bieżącej wody. Czarne porzeczki najlepiej płukać w miseczce. Świeże porzeczki smakują wybornie z dodatkiem cukru oraz ze szczyptą cynamonu, anyżu, wanilii lub kardamonu. W wersji dla dorosłych można jeszcze polać je alkoholem np. rumem lub sherry.

Świat i Ludzie 29/2011

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje