Reklama

Porzeczkowa tarta

Porzeczki pojawiają się na krzaczkach na krótko i tylko raz w roku. Wykorzystaj ten czas!

Składniki na spód

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 90 g zimnego masła
  • 4 łyżki wody
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 1 żółtko

Składniki na owocowy farsz

  • 400 g porzeczek (różne kolory)
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Składniki dodatkowe

  • 1 łyżeczka masła do wysmarowania formy
  • 3 łyżki bułki tartej
  • garść owoców do dekoracji

Sposób przygotowania:1. Składniki na spód szybko zagnieć, a następnie uformuj kulę, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na 30 min. 

2. Porzeczki przebierz, oczyść i umyj. Formę do tarty wysmaruj masłem, a następnie wysyp 2 łyżkami bułki tartej. Ciasto rozwałkuj i wylep nim brzegi tarty i spód. Nakłuj go widelcem (dzięki temu nie będzie podnosił się w trakcie pieczenia). 

3. Porzeczki wymieszaj z cukrem, cukrem wanilinowym i mąką ziemniaczaną. Na spód wysyp 1 łyżkę bułki tartej, a następnie wyłóż owoce. Piecz 30-35 minut w temperaturze 180°C. Po wyjęciu z piekarnika udekoruj świeżymi owocami. Możesz posypać cukrem pudrem.

Zobacz także:

Reklama
Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy