Reklama

Reklama

Pory zapiekane pod beszamelem

Pory zapiekane pod beszamelem to świetna przystawka na gorąco.

Składniki

  • 800 g porów
  • łyżka mąki
  • 3 łyżki masła
  • 150 ml śmietanki 12%
  • 60 g tartego parmezanu
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Reklama

Zielone części pora odciąć.

Białe oczyścić, pokroić na kawałki długości 8 cm. Dokładnie umyć i sparzyć wrzątkiem.

Podsmażyć na 2 łyżkach masła i odłożyć.

Na patelni przesmażyć mąkę na jednej łyżce masła, zalać śmietanką, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Gotować na małym ogniu aż sos zgęstnieje.

W naczyniu do zapiekania ułożyć pory, zalać je sosem i posypać parmezanem.

Zapiekać 15 minut w temperaturze 200 stopni.

* Do sosu można dołożyć 1 żółtko.

Zobacz także:

Dowiedz się więcej na temat: pory zapiekane | na pory

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje