Reklama

Pory na 4 sposoby

Lekkostrawny, dietetyczny i zasadotwórczy - ale wciąż niedoceniany. Poznaj doskonałe przepisy, dzięki którym pory częściej zagoszczą na twoim stole.

Sałatka z porów


Czas przyrządzenia: 30 minut
Składniki dla: 4

Składniki

  • 2 pory
  • Sól
  • Puszka ananasów w plastrach
  • 100 g sera gouda
  • 100 g szynki w plastrach
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 100 g śmietany
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • Pieprz

Pory pokroić w krążki i blanszować we wrzątku 2-3 minuty. Odcedzić, przelać zimną wodą.

Plastry ananasa pokroić na mniejsze kawałki, ser pokroić w słupki, szynkę w paseczki.

Jogurt zmieszać ze śmietaną i 3 łyżkami soku ananasowego. Doprawić solą i pieprzem.

Przygotowane składniki wymieszać wraz z sosem i odstawić na 30 minut.

 

Pory z winegretem

Czas przyrządzenia: 35 minut
Składniki dla: 4

Składniki

  • 2 jajka
  • 8 porów
  • Sól
  • Pół pęczka natki pietruszki
  • 5-6 łyżek octu balsamicznego
  • 1 łyżka średnio ostrej musztardy
  • 2 łyżki miodu
  • Pieprz
  • 5 łyżek oleju
 

 Pory gotować 15 minut w osolonej wodzie. Jajka ugotować na twardo, posiekać. Natkę drobno pokroić. Ocet wymieszać z musztardą, miodem, olejem, solą i pieprzem. Dodać jajka i natkę. Por podawać polane sosem.

Reklama

 

Gratin z porów

Czas przyrządzenia: 60 minut
Składniki dla: 4

Składniki

  • 4 pory
  • Sól
  • 30 g masła
  • 30 g mąki
  • 250 ml bulionu
  • 250 ml mleka
  • 30-40 g tartego chrzanu (ze słoika)
  • 12-16 plasterków szynki
  • 100 g tartego sera
 

Pory pokroić na 8-10 cm kawałki. Gotować 15 minut w osolonym wrzątku.

Z masła i mąki zrobić zasmażkę. Wlać mleko, cały czas mieszając i gotować 5 minut. Dodać chrzan i doprawić solą i pieprzem.

Pory odcedzić, zawinąć w plasterki wędliny i ułożyć w posmarowanych masłem foremkach. Zalać sosem i posypać startym serem. Piec w 225 st. C przez 20-25 minut.


Zupa z porów


Składniki

  • 750 g porów
  • 300 g ziemniaków
  • 20 g masła
  • Sól, pieprz
  • 300 ml białego wytrawnego winna
  • 1 l bulionu
  • Koperek
  • 100 g wędzonego łososia w plastrach
  • 40 g tartego parmezanu
  • 150 g śmietany
  • Cukier

Ziemniaki obrać, pory i ziemniaki pokroić na kawałki, podsmażyć na maśle, doprawić solą i pieprzem.  Wlać wino i bulion, gotować 10-15 minut pod przykryciem. Zupę zmiksować. Dodać śmietanę i parmezan, doprawić solą, cukrem i pieprzem.  Podawać z łososiem (pokrojonym w paski) i koperkiem.



Smacznego
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy