Reklama

Pora na rozgrzewkę

Co robić, gdy na dworze zimno i ponuro? Zjeść energetyczną gorącą zupę, która będzie rozkoszą dla podniebienia.

TANIO

Koszt porcji: nie więcej niż 4, 50 zł

Ze świeżych ogórków

Składniki: 0,5 kg ogórków, 1 litr wywaru drobiowego, pęczek koperku, 4 duże ziemniaki, cebula, 1/2 szklanki śmietany 30%, 2 łyżki masła, sól, pieprz

Przygotowanie:

1. Ziemniaki obierz, ugotuj i przeciśnij przez praskę lub przetrzyj przez sitko. Cebulę drobno posiekaj, ogórki obierz i pokrój w kostkę.

2. Na rozgrzanym maśle zeszklij cebulę, dodaj ogórki i podduś około 20 minut. Następnie wszystko zalej wywarem i gotuj około 10 minut. Część ogórków odłóż na koniec, a resztę dokładnie zmiksuj.

Reklama

3. Gdy uzyskasz jednolitą konsystencję, dodaj przetarte ziemniaki, zagotuj, zapraw śmietaną i przypraw solą i pieprzem.

4. Zupę podawaj z pozostawionymi ogórkami i posypaną siekanym koprem.

Leśna zupa grzybowa

Składniki: 0,5 kg grzybów (do wyboru pieczarki, boczniaki, leśne), marchewka, 1/4 selera, cebula, listek laurowy, sól, pieprz, łyżka majeranku, 0,5 kostki masła, 0,5 szklanki śmietany 30%, 0,5 szklanki kaszy perłowej, łyżka mąki pszennej

Przygotowanie:

1. Grzyby oczyść, umyj i pokrój. Marchewkę i seler zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Cebulę drobno pokrój i podsmaż na maśle, dodaj warzywa, a następnie grzyby. Wszystko razem smaż przez dłuższą chwilę, aż uzyskasz złoty kolor.

2. Zalej wszystko wodą i dodaj przyprawy. Gotuj około godziny, po tym czasie dodaj opłukaną kaszę.

3. Całość gotuj jeszcze przez pół godziny. Na koniec zapraw zupę śmietaną wymieszaną z jedną łyżką mąki.

Ziemniaczana z krewetkami i kukurydzą

Składniki: duża cebula, 2 łyżki oliwy z oliwek, duża czerwona papryka, 500 ml wywaru warzywnego, 40 dag ziemniaków, listek laurowy, szczypta oregano, szczypta gałki muszkatołowej, 40 dag mrożonych krewetek, 500 ml mleka, 20 dag kukurydzy, łyżka imbiru

Przygotowanie:

1. Obierz i drobno pokrój cebulę, podsmaż na oleju, w garnku na wolnym ogniu. Dorzuć oczyszczoną i pokrojoną w paski paprykę, podsmaż.

2. Do garnka wlej wywar i wrzuć obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i przyprawy. Zupę gotuj, aż zmiękną ziemniaki.

3. Opłucz krewetki i dodaj do zupy razem z mlekiem i kukurydzą. Jeszcze chwilę gotuj, po czym zdejmij z ognia. Podawaj z białym pieczywem.

SZYBKO

Czas przygotowania ok. 20 minut

Zupa po włosku

Składniki: 1,5 l wywaru drobiowego, cebula, 1/2 opakowania kołdunów z mięsem, 3 ząbki czosnku, łyżka masła, 2 marchewki, 2 pomidory, kilka listków bazylii, 2 łyżki tartego parmezanu, sól, pieprz

Przygotowanie:

1. Cebulę i czosnek posiekaj i zeszklij na maśle, zalej wywarem i doprowadź do wrzenia. Marchewki pokrój w plasterki, włóż do zupy i gotuj przez 5 min. Dodaj kołduny. Gdy pierożki będą miękkie, wrzuć pokrojone w kosteczkę pomidory i bazylię. Zupę podawaj posypaną parmezanem.

Krem pomidorowo-paprykowy

Składniki: 0,75 dag czerwonej papryki, 0,5 l przecieru pomidorowego, 1,5 l wywaru mięsnego, cebula, 1/2 szklanki śmietany, łyżka mąki, sól, pieprz, 4 łyżki masła, szklanka grzanek, kilka gałązek mieszanych ziół

Przygotowanie:

1. Cebulę posiekaj i zeszklij na maśle, dodaj obraną paprykę. Całość podsmaż. Następnie przełóż do wywaru i zagotuj. Gdy składniki będą miękkie, zmiksuj je, dodaj przecier i śmietanę. Zupę podawaj z grzankami i ziołami.

Warzywna z ciecierzycą

Składniki: 2 ząbki czosnku, 15 dag fasolki szparagowej, cebula, 2 marchewki, sól, 40 dag ciecierzycy, 2 łyżki oleju słonecznikowego, łyżeczka imbiru, łyżka curry, 850 ml wywaru

Przygotowanie:

1. W garnku podgrzej olej, podsmaż na nim cebulę, czosnek i imbir. Wsyp i spień curry. Całość zalej wywarem i doprowadź do wrzenia. Dorzuć pokrojoną marchewkę i ciecierzycę. Gotuj przez krótką chwilę i dodaj fasolkę.

Na żywo 4/2011

Na żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy