Reklama

Reklama

Przejdź na stronę główną Interia.pl

Pora na pomidora

Faszerowane pomidory

Składniki

  • 8 pomidorów
  • cebula
  • kajzerka
  • 1/4 szklanki mleka
  • 25 dag mięsa mielonego
  • jajko
  • ser mozzarella
  • 2 łyżki żółtego startego sera
  • łyżka masła
  • sól,
  • pieprz i zioła

Przygotowanie:

Reklama

Przygotuj farsz: do mielonego mięsa dodaj drobno posiekaną cebulę, kajzerkę namoczoną w mleku oraz roztrzepane jajko. Wrzuć starty ser i dokładnie wymieszaj, do uzyskania jednolitej masy. Przypraw.

Pomidory umyj, osusz, ostrym nożem przekrój na pół. Z jednej połówki pomidora łyżeczką wydrąż miąższ i napełnij ją farszem mięsnym. Przykryj odciętym kawałkiem. Na wierzchu połóż, na krzyż, kawałek plasterka mozzarelli. Włóż do żaroodpornego naczynia.

Skrop roztopionym masłem i posyp świeżymi ziołami. Zapiekaj 20 minut w temp. 180°C. Podawaj z ryżem.


Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje