Przejdź na stronę główną Interia.pl

Pomysł na pasztet

Z cukinii

Składniki

  • 3 średnie cukinie
  • cebula
  • marchewka
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy
  • namoczona w wodzie kajzerka
  • 5 łyżek kaszy manny
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 3 jajka
  • sól i pieprz
  • po łyżeczce papryki w proszku, kurkumy i suszonego oregano

Cukinię umyj, osusz, przytnij na końcach i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Cebulę obierz i również zetrzyj. Dodaj płaską łyżkę soli i wymieszaj. Odstaw na około pół godziny, aż cukinia puści soki. Następnie wyłóż ją na sito i dokładnie odsącz.

Reklama

Do odciśniętej cukinii dodaj obraną i drobno startą marchewkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę, odciśniętą bułkę, kaszę manną, natkę pietruszki i jajka. Całość dopraw do smaku pieprzem, papryką, kurkumą oraz oregano.

Masę cukiniową wyłóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika i piecz w temp.  180°C przez 75 minut do zrumienienia.

Tradycyjna ćwikła z chrzanem


Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje