Przejdź na stronę główną Interia.pl

Pomysł na obiad

Ziołowa pieczeń na cebulce

Składniki:

Reklama

Świeże zioła: oregano, tymianek

Główka czosnku

1,5 kg karkówki

Sól, pieprz

2 łyżki oleju słonecznikowego

0,25 l wytrawnego wina białego

1 kg cebuli siedmiolatki

Zioła i 4 ząbki czosnku drobno posiekać, zmieszać z olejem, solą i pieprzem i nasmarować tym mięso. Pozostałą główkę czosnku przekroić w poprzek. Mięso ułożyć w brytfannie, dodać czosnek piec w 200 st. C przez 1,5-2 godziny. Po 45 minutach dodać białe wino.

Cebulę umyć poprzekrawać wzdłuż. Po godzinie wyjąć pieczeń z brytfanny, nałożyć cebulę, ponownie umieścić pieczeń i piec do końca. Gotową pieczeń posypać oregano.



Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje