Przejdź na stronę główną Interia.pl

Pomysł na kotleta

„Zwykłe” schabowe w eleganckim wydaniu.

W winnej marynacie

Składniki na 4 porcje: 1/4 l czerwonego wina, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 4 kotlety schabowe (po ok. 20 dag), 3 cebule, sól, 3 pomidory, pieprz, 1 słoik kurek marynowanych, pół pęczka natki pietruszki, 3 łyżki oleju, 10 dag śmietany kremówki.

Reklama

Wino wymieszać z koncentratem pomidorowym, przyprawić solą i pieprzem. Kotlety włożyć do marynaty, przykryć, odstawić na 6-12 godzin w chłodne miejsce.

Cebule obrać, pokroić w plasterki. Pomidory naciąć u nasady. Sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki. Pozbawić pestek i pokroić w kostkę. Kurki przełożyć na sitko, osączyć z zalewy octowej. Część natki pietruszki odłożyć do dekoracji, a resztę posiekać.

Zamarynowane kotlety wyjąć z zalewy i odsączyć je. Na patelni rozgrzać olej. Kłaść kotlety, smażyć 12 minut z obu stron. Kotlety zdjąć z patelni i trzymać w cieple, a na tłuszczu ze smażenia zeszklić cebulę. Dołożyć kurki. Przyprawić solą i pieprzem. Zalać śmietaną i odrobiną pozostałej marynaty. Do sosu dołożyć pomidory i natkę. Włożyć kotlety i razem mocno podgrzać.

Z serowo-żurawinową wkładką

Składniki na 4 porcje: 3 pszenne tosty, 4 niewielkie kotleciki schabowe (po ok. 7,5 dag), 12,5 dag sera camembert, 1 jajko, 2 łyżeczki konfitury żurawinowej do mięs, sól, pieprz, 2 łyżki mąki, 3-4 łyżki oleju, garść listków roszponki, pomidorki koktajlowe do dekoracji.

Tosty rozdrobnić w malakserze na bardzo drobne okruszki. Kotlety opłukać, osuszyć i w każdym ostrym nożem wyciąć głęboką kieszonkę. Ser pociąć w plasterki lub kostkę. Jajko wbić na talerz, roztrzepać widelcem. Do kieszonek w kotletach włożyć po porcji sera i konfitury żurawinowej. Brzegi kotletów pospinać wykałaczkami. Mięso oprószyć solą i pieprzem. Posypać mąką z obu stron. Zanurzyć w jajku i obtoczyć w okruszkach tostów.

Kłaść na mocno rozgrzany tłuszcz. Smażyć 3-4 minuty z każdej strony. Przełożyć na talerze wyłożone listkami roszponki. Udekorować pomidorkami.

Dowiedz się więcej na temat: Kotlet z serem | Mięso w marynacie

Reklama

Reklama