Reklama

Reklama

Pomidory w roli głównej

Na surowo lub zapiekane. Wybór należy do ciebie. Jedno jest pewne. Warto jeść te warzywa o każdej porze roku.

Składniki

  • 12 niedużych pomidorów
  • mała puszka zielonego groszku
  • 3-4 ogórki konserwowe
  • 25 dag wędliny drobiowej w grubych plastrach
  • 8 łyżek majonezu light
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 3 liście sałaty lodowej
  • 4 łyżki jasnego octu winnego
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz

Groszek odcedzić, osączyć na sicie. Plasterki wędliny i ogórki pokroić w kostkę. Natkę pietruszki opłukać, osuszyć, oderwać listki, drobno posiekać. Wszystkie składniki wymieszać razem, dodać majonez, doprawić solą i pieprzem do smaku. 

Reklama

Pomidory umyć, osuszyć, ściąć czubki. Przy pomocy łyżeczki wydrążyć miąższ - ostrożnie, by nie przebić skóry. Napełnić sałatką.

Liście sałaty opłukać, osuszyć, porwać na duże kawałki, rozłożyć na płaskich talerzach. Na nich ułożyć pomidory, udekorować ogórkami. Wszystko skropić octem i oliwą, posypać natką. 

Całość można zapiec. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C. Przygotowane pomidory z farszem wkładamy na 20 minut do piekarnika. Nie używamy termoobiegu.

Zobacz także: 

Dowiedz się więcej na temat: pomidory

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje