Reklama

Pomidory faszerowane ryżem z krewetkami

Małe przyjęcie w bliskim gronie nie może się obyć bez pysznych przekąsek!

Składniki

  • 8 dużych pomidorów
  • 1 szklanka małych krewetek
  • 1/2 szklanki ryżu długoziarnistego
  • 1/2 żółtej papryki
  • 1 cytryna
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 pęczek szczypioru
  • 2 gałązki kolendry
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

1. W garnku zagotować 3/4 szklanki wody, osolić, wsypać opłukany ryż. Gotować pod przykryciem na małym ogniu, aż ryż wchłonie wodę. Rozdzielić ziarna widelcem, ostudzić. 

2. Czosnek obrać, posiekać, wrzucić na rozgrzaną na patelni oliwę. Dodać opłukane, osuszone krewetki, smażyć 4 min. Ostudzić. 

3. Cytrynę umyć i sparzyć. Pomidory umyć, ściąć czubki, wydrążyć miąższ. Odcięte części pokroić w drobną kostkę i wrzucić do miski. Paprykę umyć, usunąć nasiona, pokroić w drobną kostkę, wsypać do miski. Dołożyć zimne krewetki i ryż, posiekane kolendrę i szczypior (kilka łodyżek odłożyć do dekoracji), doprawić solą, pieprzem i sokiem z 1/2 cytryny, wymieszać. 

Reklama

4. Sałatką nadziać wydrążone pomidory, udekorować cząstkami cytryny i szczypiorem. 

Zobacz także:

Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy