Reklama

Reklama

Przejdź na stronę główną Interia.pl

Pomidorowe risotto

Do przyrządzenia risotta potrzebny jest ryż o okrągłych ziarnach (odmiana arborio). Długoziarnisty nie nadaje się, bo się nie rozklei.

Składniki

  • 2 piersi kurczaka
  • 20 dag pomidorków cherry
  • 1 puszka pomidorów
  • 8 suszonych pomidorów
  • 25 dag ryżu
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 szkl. bulionu
  • 3 łyżki startego parmezanu
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz, bazylia, oregano
  • 4 gałązki świeżej bazylii

1 Mięso umyć, osuszyć, natrzeć solą, pieprzem, ziołami i łyżką oliwy, piec 30 min w temp. 180°C. 

2. Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Zeszklić na reszcie oliwy.

3. Suszone pomidory pokroić w kostkę. Dodać do cebuli. Pomidorki opłukać, dołożyć, krótko przesmażyć. Dodać opłukany ryż, smażyć jeszcze minutę. Dodać pokrojone pomidory z puszki. Doprawić. 

4. Ryż dusić, mieszając i dolewając po trochu bulion. Gdy ryż wchłonie bulion, wlać następną porcję. Gotować, aż ryż będzie miękki i kleisty. Podawać z mięsem, posypać parmezanem, udekorować bazylią.

Zobacz także:

Reklama


Dowiedz się więcej na temat: risotto | pyszne risotto | przepis na risotto

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje