Przejdź na stronę główną Interia.pl

Pomidorowe eksperymenty

Soczysty, jędrny i dojrzały pomidor jest wymarzony do kulinarnych poszukiwań.


Pomidory pieczone z rybą

Reklama

Składniki na 4 porcje:  4 duże pomidory, 20 dag filetowanej ryby, np. dorsza lub mintaja, sok z 1/2 cytryny, 4 łyżki tartego sera żółtego (np. gouda), sól, pieprz, garść świeżych siekanych ziół, np. tymianku, oregano, bazylii, rozmarynu, tłuszcz do posmarowania formy. Ponadto: sznurek spożywczy lub szczypior do przewiązania pomidorów.

Przygotowanie: Zamrożoną rybę rozmroź, dokładnie osącz, a następnie pokrój na dość cienkie paski. Aby pozbyć się specyficznej woni ryby, po rozmrożeniu możesz ją moczyć kilka godzin w mleku. Osuszoną i pokrojoną w paski rybę skrop sokiem z cytryny, oprósz solą oraz pieprzem. Pomidory umyj i osusz. Następnie natnij je na krzyż bardzo ostrożnie, aby nie przeciąć ich do końca. Użyj do tego ostrego noża z piłką, wówczas zrobisz nacięcia równo i precyzyjnie. Do nacięć w pomidorach włóż posiekane zioła oraz paski ryby, a następnie posyp startym żółtym serem. Tak przygotowane pomidory zwiąż sznurkiem spożywczym lub szczypiorkiem. Brytfankę lub żaroodporne naczynie wysmaruj tłuszczem i ułóż w niej pomidory. Zapiekaj je ok. 20 min w piekarniku nagrzanym wcześniej do 180° C. Pomidory są gotowe, gdy ser się roztopi, a ryba stanie się krucha.

Pieczone pomidory możesz podawać na ciepło lub na zimno, świetnie smakują z ryżem na sypko, jasnym pieczywem lub frytkami.

Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 45 minut Porcja: 280 kilokalorii

Pomidorowe pikantne kubeczki

Składniki na 4 porcje: 4 kształtne okrągłe pomidory, 10 dag żółtego sera, np. gouda, 4 jajka, sól, pieprz, 2 łyżeczki masła, 2 łyżeczki suszonej lub świeżej drobno siekanej bazylii l kilka listków świeżej szałwii do dekoracji.

Przygotowanie: Pomidory umyj pod bieżącą wodą, osusz. W każdym odetnij wierzchołek i za pomocą łyżeczki delikatnie, aby nie uszkodzić skórki, wydrąż miąższ (brzeg nie powinien być zbyt cienki). Wnętrze każdego pomidora oprósz solą oraz pieprzem. Ser zetrzyj na tarce o drobnych oczkach i wymieszaj ze świeżą lub suszoną bazylią. Tak przygotowanym farszem napełnij wnętrze każdego pomidora, pozostawiając nieco miejsca. Na wierzchu ułóż wiórki masła, wbij całe jajko, lekko oprósz solą i pieprzem. Pomidory delikatnie przełóż do żaroodpornego naczynia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 160° C na około 5 minut lub dłużej, aby jajka dobrze się ścięły. Pomidory podawaj gorące z pieczywem, udekorowane listkami szałwii.

Przygotowanie: 20 minut Porcja: 170 kilokalorii

Mus pomidorowo-serowy

Składniki na 8 porcji: 3 łyżki żelatyny, litr przecieru pomidorowego, ząbek czosnku, 25 dag mielonego białego sera, 200 ml śmietany 18 proc.,1/2 pęczka bazylii, sól, pieprz, gałązki natki do dekoracji. Ponadto: folia spożywcza.

Przygotowanie: Żelatynę rozpuść w 6 łyżkach wrzącej wody, wymieszaj i odstaw, aby ostygła. Listki bazylii dokładnie umyj pod bieżącą wodą, osusz i drobno posiekaj lub rozdrobnij palcami. Przecier pomidorowy dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz połowę drobno posiekanej bazylii. Następnie dolej 2/3 dobrze przestudzonej żelatyny, całość delikatnie, ale starannie wymieszaj. Ser połącz ze śmietaną, dodaj pozostałą bazylię, wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Na koniec dodaj żelatynę, która została i dokładnie wymieszaj. Jeśli chcesz, aby mus był mniej kaloryczny możesz użyć chudego sera. Podłużną formę wysmaruj odrobiną oleju i wyłóż folią spożywczą. Wylej połowę masy pomidorowej i wstaw do lodówki, aby stężała. Na to wylej całą masę serową i ponownie wstaw do lodówki. Gdy ta zastygnie, wylej na nią pozostałą masę pomidorową i ponownie wstaw formę do lodówki. Przed podaniem wyjmij mus z formy, usuń folię, przełóż na półmisek, pokrój w plastry i udekoruj natką.

Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 30 minut Porcja: 140 kilokalorii

Pikantna tarta Tatin

Składniki na 6 porcji: 12 sztuk podłużnych pomidorów (np. śliwkowych), 9 dag suszonych pomidorów w oliwie, 60 dag cebuli, 3 łyżki cukru, 3 łyżki oleju, zioła prowansalskie, opakowanie ciasta francuskiego, 2 łyżki startego parmezanu, sól, pieprz, świeża bazylia.

Przygotowanie: Pomidory umyj, osusz i przekrój wzdłuż na pół. Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem. Ułóż na niej pomidory przecięciem do góry, oprósz je solą, pieprzem, cukrem i ziołami prowansalskimi. Wstaw do piekarnika wcześniej nagrzanego do 150° C na ok. 45 minut. W rondelku rozgrzej łyżkę oleju, wsyp łyżkę cukru i podgrzewaj na wolnym ogniu, stale mieszając, aż cukier się skarmelizuje. Powstałym, jeszcze ciepłym, karmelem posmaruj spód formy do tarty. Teraz rozłóż na dnie formy pieczone pomidory przecięciem do dołu, a między nimi ułóż pomidory suszone. Cebule obierz i drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju, dodaj cebulę i oprósz ją pozostałym cukrem. Mieszając - podgrzewaj, aż cebula stanie się szklista (nie może się zrumienić). Cebulkę rozłóż równomiernie na pomidorach. Mrożone ciasto francuskie wcześniej rozmroź, a następnie lekko rozwałkuj i przykryj nim składniki tarty. Odstające brzegi ciasta dociśnij do zewnętrznych brzegów formy. Wstaw ją do piekarnika uprzednio nagrzanego do 200° C na 25-30 minut.

Tartę wyłóż na talerz tak, by warstwa ciasta znalazła się na dole, posyp parmezanem i udekoruj listkami bazylii.

Przygotowanie: 95 minut Porcja: 330 kilokalorii


Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje