Reklama

Reklama

Przejdź na stronę główną Interia.pl

Polska babka

Przepis pochodzi z programu "Paul Hollywood i miejskie wypieki" - oglądaj na Polsat Food Network 21 września o godzinie 22:00.

Paul Hollywood postanowił zgłębić sekrety piekarni w 10 wybranych miastach. Swoją kulinarną podróż zacznie od Warszawy - stolicy Polski. Miasta, które ma głęboko zakorzenione piekarskie tradycje.  W restauracji i cukierni "Słodki..słony" spotka się z polską gwiazdą telewizji - Magdą Gessler, która również jest pasjonatką ciast i wypieków, gdzie pozna babkę i babeczkę orz makowiec. Paul odwiedzi również bar mleczny, w którym spróbuje prostych, ale przepysznych dań takich jak pierogi czy kapustę zasmażaną. Nad ranem odwiedzi najstarszą piekarnie w Warszawie - Piekarnię Piwoński, co przypomni mu dziecinne lata i pracę w rodzinnej piekarni swojego ojca. Później zaś uda się do cukierni Odette, gdzie upiecze tradycyjną polską babkę z nutką cytryny, miodu i kokosa.

Reklama

- Babka to typowe polskie ciasto, często z dodatkiem drożdży. Spotkałem się z szefem Jankiem Nowakowskim, który pracował w wielu europejskich restauracjach, nagradzanych gwiazdkami Michelin. Jest to pełen pasji piekarz, który
z entuzjazmem pokazuje swoją pracę. Wrócił do Polski by otworzyć współczesną cukiernie zwaną Odette. Tworzy w niej wyjątkowe desery, używając tylko produktów premium. Podzielił się ze mną swoim przepisem na babkę, do której nie używa drożdży. Nowością dla mnie jest użycie płynnej glukozy, dzięki czemu ciasto jest wilgotne. Nie przejmuj się jeśli nie będziesz mieć formy do pieczenia babki. Można użyć również innej - mówi Paul Hollywood.

Składniki

  • 90g masła
  • 250g drobnego cukru
  • 5 średnich jaj
  • 55g płynnej glukozy lub płynnego miodu
  • 215g mąki razowej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150g prażonych wiórków kokosowych
  • 150ml śmietany kremówki
  • starta skórka z 1 cytryny
  • starta skórka z 2 limonek
  • 3 łyżeczki ulubionego dżemu

Składniki na polewę:

  • 200g przesianego cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • starta skórka cytrynowa i suszone płatki róż do dekoracji

Przygotowanie:

Nasmaruj blachę do pieczenia 22cm na 22cm masłem i posyp mąką. Wyłóż papierem do pieczenia. Rozgrzej piekarnik do 160 C. Do dużej miski wrzuć masło i cukier i ucieraj aż cukier się rozpuści. Dodaj po kolei wszystkie jajka ciągle mieszając. Dodaj glukozę lub miód i porządnie wymieszaj. Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i dodaj do reszty. Wsyp również wiórki kokosowe i  wlej śmietanę kremówkę. Na końcu dodaj startą skórkę z cytryny i limonki. Porządnie wymieszaj.

Połowę mikstury wylej na blachę i wyrównaj. Wysmaruj powierzchnię dżemem i przykryj pozostałą częścią mikstury. Wyrównaj ciasto z góry i piecz około 50-60 minut aż będzie złote i wyrośnięte. Odstaw do wystygnięcia na drucianej podstawce. By zrobić polewę zmieszaj ze sobą porządnie wszystkie składniki. Ułóż ciasto na paterze, dodaj na górze polewę i udekoruj startą skórką z cytryny i płatkami róży.

Zobacz także:


Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje