Reklama

Policzki z dzika

Wykwintna dziczyzna? Polecamy przepis na smakowite policzki z dzika z przepisu Ewy Wachowicz.

Składniki

  • 1 kg policzków z dzika
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka tymianku
  • mąka do obtoczenia
  • smalec wieprzowy do smażenia
  • 1 l czerwonego wina wytrawnego
  • 2 garście śliwek suszonych w dymie
  • 6 ząbków czosnku
  • 1 szklanka bulionu jarzynowego do podlania
  • 3 gałązki rozmarynu

Składniki do dekoracji

  • rozmaryn
  • liście młodego buraka

Składniki do podania

  • ziemniaki opiekane z rozmarynem

Składniki na surówkę

  • ½ kg czarnej (fioletowej) marchewki
  • masło do smażenia
  • 100 ml octu z czerwonego wina
  • 2 łyżki powideł z węgierek
  • 250 ml soku śliwkowego
  • sól
  • pieprz

Przepis pochodzi z 324. odcinka programu "Ewa gotuje".

Sposób przygotowania:

Dziczyznę przełożyć do zamykanego naczynia, oprószyć solą i pieprzem oraz roztartym w dłoniach tymiankiem. Mięso natrzeć przyprawami, przykryć i wstawić do lodówki na kilka godzin.

Zamarynowane policzki obtoczyć w mące, nadmiar strzepać. Obsmażyć na mocno rozgrzanym smalcu (najlepiej od razu w dużym rondlu, by mięsa już nie przekładać). Zalać winem - mięso powinno być zanurzone. Wrzucić czosnek i śliwki. Przykryć i dusić do miękkości przez 2-3 godziny. Od czasu do czasu podlać wywarem jarzynowym. Pod koniec dorzucić świeży rozmaryn.

Reklama

Marchewkę obrać i pokroić w cienkie plasterki (najlepiej na mandolinie, ale uwaga - ta odmiana bardzo brudzi dłonie). Przesmażyć na patelni, na mocno rozgrzanym maśle. Podlać octem winnym i odparować. Dodać powidła i sok śliwkowy, przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać.

Policzki podawać z sosem, który powstał podczas duszenia (należy przetrzeć go przez sito) oraz marchewką i opiekanymi ziemniakami.

Polsat
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy