Reklama

Reklama

​Polenta na słodko z mlekiem kokosowym, truskawkami, malinami i miodem rozmarynowym

Zdrowe śniadanie.


Składniki

  • 1 puszka mleka kokosowego (pustej puszki użyj jako miarki)
  • ¼ puszki kaszy kukurydzianej (kup kaszę, która się krótko gotuje)

Składniki na dekorację

  • garść świeżych truskawek
  • garść świeżych malin
  • garść świeżych czerwonych porzeczek
  • kilka łuskanych migdałów
  • 2 łyżki miodu wielokwiatowego
  • gałązka rozmarynu
  • kilka listków tajskiej bazylii

Polenta na słodko z mlekiem kokosowym, truskawkami, malinami i miodem rozmarynowym - wykonanie:

Reklama

1. Na suchej patelni upraż migdały. Gdy zaczną się rumienić, zdejmij je z ognia i od razu drobno posiekaj.

2. Z truskawek usuń szypułki, a następnie przekrój owoce wzdłuż na pół.

3. W czystym rondelku podgrzej miód, dodaj rozmaryn i gotuj chwilę razem na wolnym ogniu - miód nabierze smaku rozmarynu. Wyciągnij rozmaryn.

4. W osobnym rondelku podgrzej mleko kokosowe, wsyp kaszę i gotuj ok. 3-5 minut, cały czas mieszając, aż polenta nabierze kremowej konsystencji. Gotową przełóż do miski. Dodaj truskawki, maliny i czerwone porzeczki. Posyp migdałami i polej miodem. Na koniec ozdób listkami tajskiej bazylii.

Przepis pochodzi z książki Davida Gaboriauda „Coś francuskiego”

Zobacz także inne propozycje śniadaniowe:

Jajka na chmurce

Omlet z truskawkami. Królewskie śniadanie


Fragment książki

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje