Reklama

Polędwiczki z wiśniami

Takie potrawy gościły w staropolskiej kuchni.

Czas przyrządzenia: 50 minut
Składniki dla: 5

Składniki

  • polędwiczka wieprzowa
  • 700 g wiśni
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • 3 łyżki cukru
  • mała cebula
  • 1/2 szklanki bulionu
  • 1 i 1/3 szklanki czerwonego wina wytrawnego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 5 łyżeczek mąki ziemniaczanej
  • olej do smażenia
  • sól l pieprz

Wiśnie wydryluj, osącz z soku (płyn zachowaj). 250 g owoców wymieszaj z czubatą łyżeczką mąki ziemniaczanej.

Mięso umyj, osusz. Następnie natnij ostrym nożem wzdłuż, uważając, by nie przeciąć go do końca. Przykryj folią spożywczą i delikatnie rozbij tłuczkiem. Oprósz solą oraz pieprzem. Na mięsie ułóż wiśnie. Zwiń delikatnie formując roladę. Owiń bawełnianą nicią.

Na patelni rozgrzej 3-4 łyżki oleju. Włóż przygotowaną roladę, obsmaż z każdej strony po ok. 3 min. Podsmażone mięso przełóż do żaroodpornego naczynia. Piecz około 30 min w temperaturze 180°C.

Reklama

Cebulę drobno posiekaj. Do rondelka wlej ocet, dodaj cukier. Podgrzewaj, aż powstanie syrop. Dodaj cebulę, cynamon oraz wlej wino. Gotuj tak długo, aż odparuje połowa płynu. Dodaj pozostałe wiśnie, sok oraz bulion, gotuj jeszcze około 5 min. Następnie wlej pozostałą mąkę wymieszaną z niewielką ilością wody. Gotuj aż całość zgęstnieje. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

Naczynie z mięsem wyjmij z piekarnika i odstaw na około 10 minut, aby polędwiczki "odpoczęły". Następnie usuń nici i pokrój mięso w plastry.

Podawaj z sosem wiśniowym.

Świat & Ludzie
Dowiedz się więcej na temat: polędwiczki wieprzowe
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy