Reklama

Reklama

Przejdź na stronę główną Interia.pl

Polędwiczki w maku i musztardzie

Składniki na 4 porcje

  • 2 gałązki tymianku
  • 3 łyżki musztardy
  • 800 g polędwiczek wieprzowych
  • 2-3 łyżki + 1 płaska łyżeczka suchego maku
  • 1 szalotka
  • 10 g masła
  • 200 ml wytrawnego białego wina
  • 200 g makaronu tagliatelle (grube wstążki)
  • 50 g śmietany kremówki
  • 4 gałązki trybuli
  • cukier, sól, pieprz

1. Tymianek opłucz, osusz, listki oderwij od gałązek i posiekaj je. Wymieszaj z musztardą. Polędwiczki opłucz, osusz, posyp solą i pieprzem. Posmaruj ok. 1 łyżką musztardy z tymiankiem i obtocz w 2-3 łyżkach maku.

Reklama

2. Szalotkę obierz, posiekaj, zeszklij na maśle rozgrzanym w brytfance. Dodaj polędwiczki. Podlej 100 ml białego wina. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C. Piecz przez 30 minut. Gotowe mięso wyjmij, zawiń w folię aluminiową i trzymaj w cieple, by nie wystygło. Makaron ugotuj w posolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu.

3. Śmietanę wymieszaj z pozostałym winem i 5 łyżkami wody z gotowania makaronu. Dodaj resztę musztardy z makiem i pozostałą łyżeczkę maku. Gotuj, mieszając, przez 7 minut. Trybulę opłucz, osusz, trochę zostaw do dekoracji, resztę posiekaj i dodaj do sosu. Makaron odcedź, wymieszaj z sosem. Całość przypraw do smaku solą, pieprzem i cukrem. Podawaj jako dodatek do polędwiczek. Danie udekoruj odłożoną trybulą.


Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje