Reklama

Reklama

Polędwiczki otulone boczkiem

Połączenie smakowe polędwicy i boczku zachwyci niejedno podniebienie.

Składniki

  • 4 polędwiczki wieprzowe
  • 16 plasterków chudego boczku
  • 2 suszone pomidory z oliwy
  • po 1 łyżce mąki i masła
  • 1/2 szklanki mleka
  • 3 łyżki keczupu
  • 2 łyżki marynowanego pieprzu
  • sól, ostra papryka, przyprawa do mięs
  • świeży majeranek do dekoracji

Polędwiczki umyć, oczyścić, pokroić w poprzek na kawałki długości około 5 centymetrów, oprószyć solą i papryką.

Plastry boczku posmarować keczupem, posypać łyżką przyprawy do mięs i marynowanym pieprzem. Owinąć nimi polędwiczki, spiąć wykałaczkami, ułożyć w naczyniu do zapiekania. 

Masło rozpuścić w rondlu, zasmażyć w nim mąkę. Rozprowadzić mlekiem, zagotować, dodać drobno pokrojone pomidory, doprawić do smaku. Sosem zalać mięso w naczyniu żaroodpornym. Piec w temp. 200°C przez 30 min. Dekorować majerankiem. 

Zobacz także:

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje