Reklama

Reklama

Polędwiczki nadziewane wiśniami

Polędwiczki są przepyszne, delikatne i soczyste. Grillowane, czy duszone w połączeniu z różnymi dodatkami tworzą wspaniałe danie.

Składniki

  • polędwiczka wieprzowa
  • 2/3 szklanki bulionu
  • łyżka masła
  • sól i pieprz

Składniki na sos wiśniowy

  • 3 szklanki wydrylowanych wiśni
  • 1/2 papryczki chili
  • po łyżce octu balsamicznego i winnego
  • 4 łyżki likieru wiśniowego

Sposób przygotowania:

Reklama

1. Do miski włóż wiśnie i cienko pokrojoną papryczkę chili bez pestek. Dodaj resztę składników sosu i wszystko dokładnie wymieszaj. Gotuj na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. 

2. Polędwiczkę oczyść i pokrój w poprzek na 2-centymetrowe plasterki. Rozbij je tłuczkiem, dopraw solą i pieprzem. 

3. Każdy kawałek mięsa obsmaż na patelni z gorącym masłem po 7 minut z każdej strony. Gdy mięso się zrumieni, wlej bulion i zagotuj. Po 2 minutach dolej sos wiśniowy. 

4. Mięso podawaj z pieczonymi ziemniakami lub ryżem. 

Zobacz także:

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje