Przejdź na stronę główną Interia.pl

Polędwica z brokułami

Składniki na 5 porcji

  • 700 g polędwicy wieprzowej
  • duży brokuł
  • czerwona papryka
  • 250 g mrożonej zielonej fasolki szparagowej
  • papryczka chili
  • 3 łyżeczki sezamu
  • 125 ml sosu sojowego
  • 2 łyżki miodu
  • łyżeczka mąki kukurydzianej
  • sól, pieprz
  • olej
  • 1/2 pęczka kolendry

1. Umyty brokuł dzielimy na różyczki, a paprykę przekrawamy na pół, usuwamy pestki i kroimy w paski. Papryczkę chili przekrawamy na pół i drobno siekamy. Sezam podprażamy na patelni bez oleju na jasnozłoty kolor.

Reklama

2. Polędwicę płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w paski. Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju i smażymy mięso, przekładamy na talerz. Na tym samym oleju smażymy paprykę i fasolkę szparagową, cały czas mieszając. Wlewamy sos sojowy, 100 ml wody, doprawiamy pieprzem, papryczką chili, solą, miodem, mieszamy i dusimy, aż warzywa będą miękkie i odparuje nadmiar płynu. 

3. Warzywa zagęszczamy mąką kukurydzianą, dodajemy mięso i dusimy jeszcze 2-3 minuty. Kolendrę płuczemy, osuszamy, niezbyt drobno siekamy i dodajemy do potrawy. Porcjujemy do misek i podajemy z pieczywem.

Zobacz również:


Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje