Przejdź na stronę główną Interia.pl

Podwieczorek z owocami

Dzieci pokochają te desery.

Racuszki z borówkami

Składniki na 4 porcje: 200 g mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, sól, 1 jajko, 300 ml mleka, 1 łyżka masła, 150 g borówek amerykańskich, olej do smażenia, syrop klonowy.

Reklama

Mąkę przesiać do miski, wymieszać z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Żółtka rozkłócić w mleku. Miksując, dodawać stopniowo sypką mieszankę. Gdy ciasto będzie gładkie, odstawić je na 5-7 minut.

Do ciasta dodać roztopione masło i połowę borówek amerykańskich, wymieszać. Na patelni rozgrzać olej, kłaść porcje ciasta, formując racuszki. Smażyć je z obu stron do przyrumienienia. Racuszki osączyć z tłuszczu. Podawać polane syropem klonowym (ewentualnie miodem) i udekorować borówkami.

Gęsta zupa jagodowa

Składniki na 18 porcji: 500 g czarnych jagód, 1 bułka pszenna, 500 ml mleka, ok. 50 g drobnego cukru, 2 żółtka, sok z cytryny do smaku, szczypta cynamonu, 200 ml śmietany kremówki.

Bułkę namoczyć w 250 ml mleka. Jagody przebrać, opłukać pod bieżącą wodą. Następnie około 5 minut gotować je w 1 l wody. Namoczoną bułkę dodać do jagód i gotować razem 3 minuty. Zupę doprawić cukrem i zmiksować ją blenderem.

Żółtka rozkłócić widelcem w reszcie mleka. Dodać do zupy, wymieszać. Zupę podgrzać (nie gotować!). Doprawić sokiem z cytryny i cynamonem. Przelać do kokilek, każdą porcję udekorować ubitą śmietaną.


Dowiedz się więcej na temat: racuszki z jagodami | jagody | zupa owocowa | zupa jagodowa

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje