Przejdź na stronę główną Interia.pl

Podudzia z warzywami

Udekoruj świeżymi ziołami.

Składniki

  • 1 kg podudzi kurczaka
  • 4 średnie ziemniaki
  • żółta i pomarańczowa papryka
  • 2 cukinie
  • 300 g pomidorków cherry
  • łyżka słodkiej papryki
  • 8 łyżek oliwy z oliwek
  • sól i pieprz
  • 4 ząbki czosnku
  • 6–8 gałązek tymianku

Przygotowanie:

Reklama

Ziemniaki dokładnie myjemy i kroimy na pół. Paprykę w proszku mieszamy z 3 łyżkami oliwy, solą i pieprzem. Powstałą pastą smarujemy umyte, osuszone i posolone podudzia. Układamy w naczyniu żaroodpornym razem z posmarowanymi oliwą ziemniakami. Pieczemy w 200ºC ok. 15 minut.

Paprykę myjemy i usuwamy gniazda nasienne. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Cukinie myjemy, wycieramy i kroimy w grube plastry, a paprykę w szerokie paski. Mieszamy z czosnkiem, oliwą, pieprzem, solą i świeżym tymiankiem. Warzywami dopełniamy w naczyniu podudzia i ziemniaki. Pieczemy ok. 45 minut. Przed końcem (15 minut) dodajemy pomidorki cherry.

Podudzia z warzywami serwujemy zaraz po upieczeniu, np. z frytkami i różnymi surówkami.

Zobacz także:



Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje