Reklama

Podudzia z kurczaka w cieście

Chcesz zrobić wrażenie na gościach? Oto doskonały sposób!

Składniki

  • Podudzia z kurczaka, 8 szt.
  • Sól, pieprz
  • Pół łyżeczki mielonej kolendry
  • Łyżeczka papryki słodkiej
  • Pół łyżeczki papryki ostrej
  • Pół łyżeczki mielonego kuminu
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • Olej do smażenia
  • 1 cebula, pokrojona w kostkę
  • 1 papryka, pokrojona w paski
  • 2 pomidory
  • 100 g tartego sera
  • opakowanie ciasta francuskiego
  • jajko
  • sezam lub czarnuszka

Rozetnij podudzia wzdłuż aż do kości i nieco rozpłaszcz, ponakłuwaj mięso widelcem. Natrzyj mięso przyprawami i sosem sojowym i odstaw w chłodne miejsce na dwie godziny.  Cebulę i paprykę zrumień na oleju. Pomidory pokrój w ósemki.

Podudzia obsmaż na oleju z obu stron. Wystające końcówki kości zawiń w folię aluminiową.

Ciasto francuskie pokrój na 8 kwadratów, lekko rozwałkuj. Na każdym kawałku ciasta ułóż kawałek kurczaka, po 2 cząstki pomidorów i po łyżce podsmażonych warzyw. Dodaj tarty ser i zawijaj w ciasto tak, by zawinięta w folię kostka wystawała na zewnątrz. Umieść na blasze, posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp sezamem lub czarnuszką. Piecz 40 minut w temp. 180 st. C.

Reklama
Styl.pl
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy